Ga naar de inhoud

Als patiënt zelf bloedstollingsfactoren meten komt binnen handbereik

De hemostase-biochip kan aangesloten
worden op een smartphone.

Het is nog toekomstmuziek, maar de eerste klanken zijn al te horen: er is een nieuwe point-of-care-test in de maak die een scala aan verschillende componenten van het stollingssysteem kan meten. De test zou bijvoorbeeld geschikt zijn voor patiënten die DOAC’s gebruiken, voor hemofiliepatiënten of in een acute zorg-setting. 

Enzyre ontwikkelt op dit moment een elektronische microfluïdische biochip om stollingsfactorniveaus te meten in een kleine hoeveelheid bloed. Dit meten kunnen hemofiliepatiënten zelf doen. Enzyre heeft daarvoor, enkele jaren geleden, een EFRO-subsidie van twee miljoen ontvangen. De subsidie is toegekend door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Handzame omvang
De hemostase-biochip heeft de omvang van een pinpas en past daarmee gemakkelijk in een broek- of jaszak. Door dit apparaatje op een smartphone aan te sluiten, kan een patiënt overal en altijd de stollingswaarden meten. De bloedafname en biomarker-detectie kunnen zo eenvoudig worden uitgevoerd. Patiënten hoeven dan niet meer naar het ziekenhuis, maar kunnen thuis het stollingsgehalte in hun bloed meten en direct hun medicatie aanpassen.

Meerdere mogelijkheden
Naast het meten van de bloedstolling zijn ook andere toepassingen van de biochip denkbaar. Zo is er bijvoorbeeld in de acute zorg een grote vraag naar snelle en betrouwbare metingen die inzicht geven in welk stollingsbestanddeel is aangetast. Daarnaast is de test geschikt voor patiënten die directe orale anticoagulantia DOAC’s gebruiken, vooral voor degenen met comorbiditeiten die extra bewaking nodig hebben om trombotische complicaties te voorkomen.

Consortium
Het bedrijf Enzyre is deskundige op het gebied van bloedafname voor stollingstests en houdt zich bezig met de ontwikkeling van een pijnloos hulpmiddel voor bloedafname. Bij de ontwikkeling en fabricage van de hemostase-biochip is een consortium van technologiepartners betrokken. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.