Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Antigeenzelftesten binnenkort beschikbaar

Niet de mensen naar de test, maar de testen naar de mensen. Dat is binnenkort een feit. In april komen de eerste corona-zelftesten op de markt. Het gaat om antigeensneltesten die momenteel in corona-teststraten worden gebruikt. Fabrikanten van sneltesten kunnen nu een aanvraag doen om hun test ook als zelftest toe te passen. De zelftesten krijgen een speciaal korter stokje, zodat iedereen eenvoudig thuis een test bij zichzelf kan afnemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat antigeensneltesten een goede betrouwbaarheid hebben en zeer geschikt zijn als zelftest. Zelfafname vraagt wel een duidelijke instructie of begeleiding door een geschoold iemand. Ook wordt bij zelfafname een speciale verkorte swab – het wattenstaafje – gebruikt. Dat maakt het prettiger en veiliger om bij jezelf een monster af te nemen.

Werkgevers, onderwijs en consumenten

De zelftesten worden beschikbaar gesteld voor werkgevers en voor het onderwijs. Werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen personeel en leerlingen onder begeleiding een test bij zichzelf af laten nemen. Momenteel lopen er proeven op scholen voor zelfafname onder begeleiding. Er kijkt dan een arts of zorgprofessional mee. De overheid geeft een financiële bijdrage voor scholen en bedrijven die met deze begeleide zelfafname aan de slag gaan.
Uiteindelijk moet ook volledige zelfafname, zonder begeleiding, mogelijk worden. Consumenten kunnen zelftesten dan kopen in de supermarkt,  bij drogisterijen en apotheken.

Ontheffing

Sneltesten zijn formeel medische hulpmiddelen die alleen onder medische verantwoordelijkheid van een arts mogen worden gebruikt. Daarom mogen zij niet zomaar als zelftest op de markt worden gebracht. Fabrikanten en leveranciers van een antigeensneltest kunnen een ontheffing aanvragen voor hun product om deze als zelftest te gebruiken. Deze kan binnen een week worden verleend, aldus informatie van de Rijksoverheid. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet er reeds een CE-markering zijn voor het product als antigeensneltest voor professioneel gebruik en de test moet gevalideerd zijn voor gebruik als zelftest. De complete lijst van voorwaarden staat in de ‘Procedure voor ontheffing voor antigeensneltesten’. Verleende ontheffingen  gelden in eerste instantie tot en met 31 december 2021.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.