Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

App ter voorkoming van overmatig gebruik van SABA’s

Het National eHealth Living Lab heeft met zorgprofessionals de Astma app ontwikkeld. Daarmee krijgt de gebruiker inzicht in het gebruik van hun kortwerkende luchtwegverwijders, de SABA’s. Volwassen met astma worden nadrukkelijk gevraagd om deze app te gebruiken en tevens input te leveren aan het wetenschappelijke onderzoek.

Veel mensen met astma herkennen het gevoel van een opkomende benauwdheid. Vaak grijpen zij dan naar kortwerkende luchtwegverwijders, de SABA’s. Uit onderzoek blijk echter dat overmatig gebruik van dit soort medicatie duidt op onvoldoende astmacontrole en dat dit zelfs schadelijk kan zijn (Stanford et al., 2012, Ann Allergy Asthma Immunol).  De medische richtlijn van de NHG adviseert daarom om de kortwerkende luchtwegverwijders maar twee keer per week te gebruiken.

Relatie symptomen en medicatiegebruik

Om overmatig gebruik van SABA’s te voorkomen, heeft het National eHealth Living Lab (NeLL) de Astma app ontwikkeld, een innovatieve applicatie voor mensen met astma. Via deze app krijgt de gebruiker onder andere inzicht in het gebruik van hun kortwerkende luchtwegverwijders. 

De gebruiker van de app houdt bij wanneer de medicatie wordt gebruikt, hoe hij zich voelt en wat de (mogelijke) oorzaak is van de benauwdheid. Op basis hiervan krijgt de gebruiker middels grafieken beter inzicht in hoe symptomen en medicatiegebruik zich tot elkaar verhouden.

Wetenschappelijke studie

De app is ontwikkeld door een team van onderzoekers verbonden aan NeLL. Zij gaan onderzoek doen naar het gebruik van de app, hoe men de app ervaart en of deze toepassing überhaupt effectief is. Dit onderzoek wordt uitgevoerd over de periode van een jaar en haalt de ervaringen op bij gebruikers (ouder dan 18 jaar) van de app die astma hebben en kortwerkende luchtwegverwijders gebruiken. Daartoe worden er deelnemers gevraagd om mee te doen. Artsen worden gevraagd om hun patiënten te wijzen op deze mogelijkheid.

De Astma app is te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.