Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Beroerte al gediagnosticeerd in de ambulance

Slimme badmuts.
Foto: Ilse Rademakers

Een speciale badmuts met elektrodes kan reeds in de ambulance een beroerte diagnosticeren. Zo kan de patiënt sneller naar het juiste ziekenhuis worden vervoerd en kan hij eerder de juiste behandeling krijgen. Dit blijkt uit een studie van Amsterdam UMC met Ambulance Amsterdam en Witte Kruis Noord-Holland Noord. 

Via de ‘slimme badmuts’ kan bij mensen met een beroerte via de elektrodes al in de ambulance een EEG worden gemaakt. Op dit hersenfilmpje is te zien of er sprake is van een herseninfarct en of het afgesloten hersenbloedvat groot of klein is. Dat onderscheid is bepalend voor de behandeling. Bij een klein infarct krijgt de patiënt bloedverdunner, bij een groot infarct moet het stolsel verwijderd worden in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Elke minuut telt
Bij een herseninfarct telt elke minuut. Hoe eerder wordt begonnen met de juiste behandeling, hoe beter de uitkomst. Als de diagnose in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis gereden worden, dat scheelt kostbare tijd.

Praktijkervaringen
Tussen 2018 en 2022 is de badmuts getest in de praktijk: twaalf ambulances gebruikten het hulpmiddel en verzamelden data van ongeveer 400 patiënten. Uit de resultaten blijkt dat de badmuts ook in een ambulance zijn werk goed doet. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillen in hersenactiviteit links en rechts goed te meten. Dat zegt iets zegt over verschil in doorbloeding. Ook is met de metingen van de badmuts onderscheid te maken tussen een grote of kleine bloedvatafsluiting.

Belemmeringen
De onderzoekers stuitten in de testfase ook op belemmeringen bij het gebruik in de ambulance. Het opzetten van de badmuts verloopt niet altijd optimaal, bijvoorbeeld door tijdsdruk of door een dikke haarbos, waardoor de elektrodes onvoldoende contact maken met de hoofdhuid. Verdere verfijning is daarom noodzakelijk.

Doorontwikkeling
Neuroloog Jonathan Coutinho, klinisch technoloog Wouter Potters en hoogleraar radiologie Henk Marquering Amsterdam UMC zijn de bedenkers van de slimme badmuts. Voor de verbetering van de hardware en doorontwikkeling van het algoritme hebben de onderzoekers, Amsterdam UMC en het Duitse Neuromotion het bedrijf Trianect opgericht. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.