Eén druppel bloed bevat informatie over ons hele lichaam. Hoe handig zou het zijn als we deze informatie met een klein, draagbaar apparaat kunnen uitlezen? Bijvoorbeeld om te achterhalen of ons lichaam bepaalde stoornissen heeft? Zo’n apparaatje bestaat, we noemen het een biosensor.
Dit jaar gaan 14 internationale studententeams aan de slag om een biosensor te ontwikkelen die ingezet kan worden bij de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis (RA). 30 augustus 2019 presenteren de teams hun prototype aan patiënten, medisch specialisten en industrie. Ze doen dat tijdens SensUs, de jaarlijkse internationale studentencompetitie op het gebied van biosensoren, georganiseerd door studenten van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven.
Dit jaar staat SensUs in het teken van reumatoïde artritis en het meten van adalimumab. Adalimumab verlicht de klachten van reumatoïde artritis, maar patiënten reageren verschillend op het medicijn en de werking kan met de tijd afnemen. Een ander probleem is dat adalimumab duur is. Nieuwe innovatieve technologieën zoals biosensoren kunnen daarom van grote waarde zijn. Een biosensor kan snel en nauwkeurig de adalimumab concentratie in het bloed meten. Hiermee kan de behandeling worden geoptimaliseerd. Patiënten en artsen kunnen zo meer controle op de behandeling krijgen.
Voor patiënten met RA zijn er nog geen biosensoren, terwijl het voor hen erg nuttig zou kunnen zijn. Zo moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis om hun bloed te laten testen. Dat is hinderlijk en kost veel tijd. Een biosensor geeft de mogelijkheid om zelf thuis de ziekte en de concentratie van een medicijn in het bloed te controleren. Een biosensor geeft direct een resultaat, waar arts en patiënt dan op in kunnen spelen.
Bronnen: www.reumazorgnederland.nl, www.sensus.org
Tekst: Michel van Dijk