Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Een biosensor voor mensen met reumatoïde artritis

Eén druppel bloed bevat informatie over ons hele lichaam. Hoe handig zou het zijn als we deze informatie met een klein, draagbaar apparaat kunnen uitlezen? Bijvoorbeeld om te achterhalen of ons lichaam bepaalde stoornissen heeft? Zo’n apparaatje bestaat, we noemen het een biosensor.

Dit jaar gaan 14 internationale studententeams aan de slag om een biosensor te ontwikkelen die ingezet kan worden bij de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis (RA). 30 augustus 2019 presenteren de teams hun prototype aan patiënten, medisch specialisten en industrie. Ze doen dat tijdens SensUs, de jaarlijkse internationale studentencompetitie op het gebied van biosensoren, georganiseerd door studenten van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven.

Dit jaar staat SensUs in het teken van reumatoïde artritis en het meten van adalimumab. Adalimumab verlicht de klachten van reumatoïde artritis, maar patiënten reageren verschillend op het medicijn en de werking kan met de tijd afnemen. Een ander probleem is dat adalimumab duur is. Nieuwe innovatieve technologieën zoals biosensoren kunnen daarom van grote waarde zijn. Een biosensor kan snel en nauwkeurig de adalimumab concentratie in het bloed meten. Hiermee kan de behandeling worden geoptimaliseerd. Patiënten en artsen kunnen zo meer controle op de behandeling krijgen.

Voor patiënten met RA zijn er nog geen biosensoren, terwijl het voor hen erg nuttig zou kunnen zijn. Zo moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis om hun bloed te laten testen. Dat is hinderlijk en kost veel tijd. Een biosensor geeft de mogelijkheid om zelf thuis de ziekte en de concentratie van een medicijn in het bloed te controleren. Een biosensor geeft direct een resultaat, waar arts en patiënt dan op in kunnen spelen.

Bronnen: www.reumazorgnederland.nl, www.sensus.org

Tekst: Michel van Dijk

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Passende financiering voor telemonitoring

Digitalisering neemt een hoge vlucht, ook in de zorg. De regelgeving loopt echter achter. Maar nu is er toch financiering voor telemonitoring. Een handreiking licht de wijze toe.

POCT-congres 21 en 22 mei

Op het POCT-congres op 21 en 22 mei in Rome komen talloze presentaties aan bod over alle aspecten, ontwikkelingen en innovaties in point-of-care-testing wereldwijd.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.