Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Boezemfibrilleren vroeg in beeld met 1-kanaals-ecg

Door het op tijd vinden van een hartritmestoornis en door een goede behandeling kan veel leed voorkomen worden. Bij een vermoeden op een hartritmestoornis is een 12-kanaals-ecg geïndiceerd, maar dat is een logistieke opgave op het moment dat er klachten zijn. Met een één-kanaals-ecg wordt vroege opsporing van de hartritmestoornis atriumfibrilleren vereenvoudigd.

Er zijn meerdere apparaten in de handel die in eerste instantie zijn bedoeld voor gebruik in de eerste- en tweedelijnszorg, vooral MyDiagnostick en deels ook de Kardia Mobile. Daarnaast zijn er nog tal van apps, onder andere van Apple Watch, Withings Move ECG, Fitbit Sense of Amazfit. Patiënten komen steeds vaker met metingen van zo’n eigen device, die ze willen laten interpreteren door een arts.

My Diagnostick

Huisartsen in Friesland hebben tijdens een pilot met MyDiagnostick in twee jaar 140 keer vroegtijdig boezemfibrilleren geconstateerd. Diagnoses die mogelijk anders niet aan het licht waren gekomen, omdat in al deze gevallen sprake was van ‘stil boezemfibrilleren’. Dat wil zeggen dat de persoon in kwestie niet of nauwelijks de bijbehorende klachten heeft. Stil boezemfibrilleren komt relatief vaak voor bij 65-plussers met diabetes, een hoge bloeddruk, eerder hartfalen, een eerder hartinfarct of een eerdere beroerte. Een snellere diagnose is belangrijk omdat boezemfibrilleren op de langere termijn gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Zo vergroot het de kans op hartfalen, trombose, CVA of vroegtijdige dood.

Ook huisartsenpraktijken in Zuidoost-Brabant hebben meegedaan aan een test met Mydiagnostick bij patiënten boven de 65 jaar met een verhoogd gezondheidsrisico. Patiënten én de praktijkondersteuners bleken enthousiast. Doel is uiteindelijk om in deze regio de stick bij alle ruim vierhonderd regionale praktijken toe te voegen aan het standaard-assortiment.

MyDiagnostick is een metalen staaf van 26 centimeter. Het heeft hetzelfde principe als een elektrocardiogram (ecg). Het maakt een hartfilmpje, maar dan met behulp van slechts één kanaal: de staaf tussen beide handen van de patiënt. Mydiagnostick gebruikt de handvatten als elektrodes om signaal vanuit de rechter- en linkerarm op te vangen, waarna een ECG wordt opgesteld en opgeslagen. Als de stick rood kleurt, is er een groot risico op boezemfibrilleren. De huisarts kan de data digitaal doorsturen naar een cardioloog ter beoordeling. Indien er inderdaad atriumfibrilleren bestaat, krijgt de huisarts van de cardioloog digitaal een advies over de behandeling. Vaak kan de patiënt onder controle van de huisarts blijven.

Samenwerking eerste en tweede lijn

De eerste pilot met MyDiagnostick vond trouwens plaats in 2015 van het Martini ziekenhuis in samenwerking met de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis. Daarmee won het Martini Ziekenhuis in 2016 de STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) Innovatie Challenge. De selectiecommissie roemde MyDiagnostick als een ‘slim apparaat met een goede business case, goed getest en volledig werkend met een hoge impact. Met deze innovatie laat het ziekenhuis zien hoe de eerste lijn samen met het ziekenhuis aan preventie werkt, zonder extra belasting voor de patiënt.’ De STZ heeft zich er vervolgens voor ingezet om MyDiagnostick in zoveel mogelijk topklinische ziekenhuizen te introduceren.

Telemonitoring met MyDiagnostick

Inmiddels loopt er een ZonmW-project in 14 ziekenhuizen om te komen tot een telemonitoring-infrastructuur om bij een aanval van atriumfibrilleren het hartritme in de gaten te houden met behulp van de MyDiagnostick via het web. De resultaten worden verwacht in 2024.
Nog een nieuwtje van het moederbedrijf van MyDiagnostick, Applied Biomedical Systems in Maastricht: MyDiagnostick 2.0 zal niet langer in stickvorm zijn, de nieuwe versie is kleiner en rechthoekig.

Kardio Mobile

De Kardia Mobile is een rechthoekig apparaatje met twee elektroden, dat is gekoppeld aan de Kardia-app. Deze is vooral bedoeld om thuis een hartfilmpje te maken en dat te versturen naar een zorgverlener. Onderzoekers uit het Amsterdam UMC hebben onderzoek gedaan naar de testeigenschappen (sensitiviteit en specificiteit) van het 1-afleiding-ecg, met een tegelijkertijd 12-afleidingen-ecg als referentiestandaard. De uitkomst was dat huisartsen met een 1-kanaals-ecg veilig hartritmestoornissen kunnen uitsluiten. Wanneer zij een afwijking vermoeden, is het raadzaam om een specialist te consulteren. Het artikel hierover vindt u in NTvG, 14 mei 2021. Dit artikel is ook te extrapoleren naar het door een huisarts interpreteren van andere 1-kanaals-ecg’s, die via diverse apps beschikbaar zijn.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

POCT onmisbaar bij orgaantransplantatie

Bij orgaantransplantatie spelen point-of-care-testen een belangrijke rol. Voor optimale inzet werkt het POCT-team in het Erasmus nauw samen met het transplantatieteam.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.