Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Britse tool voor de evaluatie van nieuwe POCT’s

De toepassing van point-of-care testen (POCT) is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de laboratoriumgeneeskunde van de afgelopen decennia. Technologische vooruitgang maakt het mogelijk om een ​​steeds groter repertoire van diagnostiek en monitoringstesten uit te voeren buiten het laboratorium. Aan het bed van de patiënt, in huisartsenpraktijken en apotheek, door niet-laboratorium medewerkers. De POCT-mogelijkheden breiden zich snel uit. In Engeland is daarom een checklist-tool ontwikkeld, die kan worden ingezet om nieuwe POCT’s te evalueren.

Waren onderzoeken ooit het exclusieve domein van het klinisch laboratorium, met sommige POCT-technologieën zijn zelfs patiënten in staat om aspecten van hun gezondheid te monitoren. Daarnaast gebruiken steeds meer huisartsen POCT-technieken in hun praktijk: snelle uitslagen leiden tot snelle diagnoses.

Omslachtig proces

Innovatie in de gezondheidszorg is echter vaak een lang en omslachtig proces. Dat geldt ook de POCT-innovatie, die zonder meer complex is. Het vergt vooral veel tijd om te kunnen aantonen dat de innovatie daadwerkelijk in het belang is voor de zorg en dus voor de patiënt.

Onderzoek

In Engeland is een onderzoek gestart om tot komen tot een ​​”one stop” uitgebreide checklist-tool. Deze kan worden gebruikt om nieuwe POCT’s te evalueren. Dat kan de doorlooptijd van haalbaarheid naar uiteindelijke acceptatie in zorgtrajecten vergemakkelijken en dus vooral ook: verkorten.

Zeven thema’s

De checklist Point of Care Key Evidence Tool (afgekort: POCKET) is onderverdeeld in de volgende zeven thema’s:
• technische beschrijving van de test
• klinische route
• belanghebbenden bij de patiënt
• economisch bewijs
• testprestaties
• bruikbaarheid en training

Downloaden

Uiteraard betreft het een Britse situatie en deze is dus niet een-op-een over te nemen in ons land. Desondanks is het zinvol om er kennis van te nemen. Misschien is het zelfs een trigger om een dergelijk onderzoek in Nederland te starten?
De POCKET-checklist is beschikbaar op de website van het National Institute for Health Research (NIHR) dat deze studie heeft gesponsord. Op dit moment is er nog geen online document beschikbaar, maar wel al de papieren versie die kan worden gedownload.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.