Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Centrale plaats huisartsen in diagnostiek corona dankzij POCT

Zodra voor SARS-CoV-2 de point-of-care-antistoftesten op vingerprikbloed in gebruik mogen worden genomen, zal het voor de huisartsen mogelijk zijn om – in combinatie met de SARS-cOv-2 antigeentesten – een centrale plaats in te nemen bij de diagnostiek en het volgen van de progressie van de SARS-CoV-2-infectie.

Dit melden Jaap Goudsmit, Fransje W. van der Waals, Joost Swart en Frank de Wolf in een uitgebreid artikel in het NTvG. De auteurs beschrijven de kennis van dit moment over het opsporen van SARS-CoV-2; over het verschijnen van SARS-CoV-2-antistoffen in het bloed en over de beoordeling van de uitslag van verschillende testen.

Commerciële testen

Het artikel gaat onder andere in op de ontwikkeling van commerciële testen, al of niet POCT. Er komen steeds meer commerciële antistoftesten op de markt en een grondige evaluatie daarvan is van belang. In ons land wordt de Wantai SARS-CoV-2 Total Antibody ELISA het meest gebruikt. Daarvan heeft de Taskforce serologie van het RIVM gesteld dat deze test voor diagnostiek bij patiënten met ernstige klachten kan worden gebruikt. Steeds meer testen voldoen aan de eisen van de ELISA-testen voor diagnostiek (specificiteit >98%; sensitiviteit > 95%). Welke testen dat zijn, wordt bijgehouden op de website van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. Amerikaans onderzoek lijkt de toenemende kwaliteit van de sneltesten te bevestigen.

Samenvatting

De opgestelde samenvatting van dit artikel, met als titel ‘Klinische betekenis van laboratoriumtesten SARS-CoV-2’ is als volgt:

  • Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten of symptomen die kunnen wijzen op COVID-19 worden getest op de aanwezigheid van SARS-CoV-2 in de neuskeelholte en komen tegelijk testen voor het vaststellen van antistoffen tegen dit virus beschikbaar.
  • We bespreken hier de kennis van dit moment over het opsporen van SARS-CoV-2 in en op slijmvlies van de neuskeelholte dat is verzameld met een wattenstaafje en in speeksel, over het verschijnen van SARS-CoV-2 antistoffen in het bloed en over de beoordeling van de uitslag van verschillende testen.
  • Op basis van het virologisch en serologisch beloop kan een acute, recente en een doorgemaakte infectie worden onderscheiden.
  • We bespreken daarnaast hoe aangetoond kan worden of iemand besmettelijk is en wat het verband is tussen de aanwezigheid van SARS-CoV-2-antistoffen en immuniteit tegen herinfectie.

Bron: NTvG

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.