Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Coronatest? Alleen bij klachten!

Het aantal mensen dat zich laat testen op corona neemt drastisch toe. Meestal betreft het mensen met klachten die willen weten of ze besmet zijn. Daar is de testcapaciteit ook op ingericht. De vraag is of testen zinvol is, als iemand géén klachten heeft. Daarna lopen op dit moment een aantal onderzoeken, waaronder bij reizigers die uit risicogebieden. Echter: dit is een uitzondering. De nadrukkelijke oproep luidt: alleen testen bij klachten.

 Om de beschikbare capaciteit van de GGD’en en laboratoria optimaal te benutten, verzoeken het ministerie van VWS en de GGD’en iedereen dringend zich te houden aan het huidige testbeleid: alleen testen bij klachten.

Verdubbeling testverzoeken

Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, stijgt het aantal testaanvragen drastisch. In de week van 17 t/m 21 augustus is het aantal testafspraken in alle regio’s bijna verdubbeld ten opzichte van de week ervoor. Op zich uiteraard prima, want testen bij klachten en thuisblijven is cruciaal om het virus onder controle te houden. Echter: de huidige testcapaciteit is ingericht op basis van RIVM-schattingen van het aantal mensen in deze periode met luchtwegklachten. Daarom de nadrukkelijke oproep van het ministerie van VWS en de GGD’en om níet te laten testen als er geen klachten zijn. Deze oproep geldt ook voor werkgevers en sportverenigingen.

Uitbreiding testcapaciteit

Met het oog op de verwachte toename in het najaar  van het aantal mensen met luchtwegklachten wordt de testcapaciteit overal verder uitgebreid. Dat is cruciaal om aan de testvraag te kunnen blijven voldoen.

Testen zonder klachten

Is testen zonder klachten dan niet zinvol? Dat is zeer de vraag. Een vraag waarop onderzoeken het antwoord hopelijk kunnen geven. Eén daarvan betreft het onderzoek naar reizigers die terugkeren uit oranje of rode gebieden. In dat kader krijgen reizigers van een aantal vluchten op Schiphol de mogelijkheid zich te laten testen. De teststraat op Schiphol wordt daartoe ‘beheerst opgeschaald’, zoals dat zo mooi is verwoord in het persbericht van de Rijksoverheid.

Bronnen: VWS, Rijksoverheid, GGD

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.