Ga naar de inhoud

CRP-POCT in verpleeghuizen vermindert antibioticagebruik

Verpleeghuisbewoners geholpen met CRP-POCT

Het is zinvol om CRP-POCT in te zetten in verpleeghuizen. Als dat gebeurt, kan er minder antibiotica worden voorgeschreven aan de bewoners. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van de inzet van CRP-POCT op het voorschrijven van antibiotica voor lage luchtweginfecties in verpleeghuizen. Op basis van deze uitkomst is er een stappenplan opgesteld voor de implementatie van CRP-POCT in verpleeghuizen. 

Het onderzoek UPCARE naar het gebruik van CRP-POCT in verpleeghuizen toonde een sterk positief effect aan. Verpleeghuizen die CRP-POCT tot hun beschikking hadden, schreven bijna 30 procent minder antibiotica voor dan verpleeghuizen die dat niet hadden, zonder negatieve klinische gevolgen voor de patiënten. 

Stappenplan
In het onderzoek is ook het gebruik en de implementatie van CRP-POCT geëvalueerd. Alle uitkomsten zijn meegenomen in de ontwikkeling van het stappenplan, evenals de inzichten van POCT-specialist dr. Rogier Hopstaken. Ook aanbevelingen uit de NHG-richtlijn Point-of-care testing in de huisartsenzorg (2015) zijn verwerkt in het Stappenplan Implementatie CRP POCT in verpleeghuizen. Dit document ondersteunt verpleeghuisorganisaties bij de implementatie van CRP-POCT. Hierbij komen achtereenvolgens de volgende fases aan bod: voorbereiding, implementatie en blijvend gebruik. Daarnaast bevat document bevat ook een aantal praktische tips. 

Scholing voor artsen in verpleeghuizen 
Tevens verwijst het document naar de digitale scholing voor artsen in verpleeghuizen, gericht op diagnostiek en management van lage luchtweginfecties (LLWI) bij verpleeghuisbewoners, met in het bijzonder de rol van de CRP-POCT daarin. Deze training is ontwikkeld naar aanleiding van het UPCARE-onderzoek. De scholing bestaat uit een presentatie met ondersteunende notities, verhelderende casuïstiek en een korte kennistoets en kan individueel gebruikt worden of in groepsverband. 

Het stappenplan is ontwikkeld door de sectie Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO) Amsterdam van de afdeling Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Printtechnologieën voor POCT-doeleinden

Gebruikmaken van geavanceerde printtechnologieën, zoals 2D-, 3D- en plasma-printen kan de veelal hoge kosten reduceren van ontwerpen van point-of-care-testen (POCT’s). 

Cursus POCT op 9 februari 2024 in Leiden 

Gebruik van POC-apparatuur neemt een hoge vlucht. De Hogeschool Leiden CBD verzorgt op 9 februari 2024 een ééndaagse cursus over alle facetten van point-of-care-testing (POCT). 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.