Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

De glucosesensor is geen gadget, maar bittere noodzaak

Een glucosesensor voor mensen met diabetes 1 is geen gadget, maar bittere noodzaak. Elke dag, jaar in jaar uit 10 tot 15 keer in je vinger prikken om de bloedsuiker te prikken is geen pretje en is vaak niet nodig. Met de glucosesensor is de bloedsuikerspiegel stabieler. Maar deze wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Daarom is er recent een petitie overhandigd aan het ministerie, met zo’n bijna 50.000 handtekeningen.

De petitie benadrukt het belang van de glucosesensor als hulpmiddel voor mensen met diabetes type 1 voor een betere gezondheid, hogere kwaliteit van leven en minder complicaties. Patiënten met diabetes type 1 pleiten al tijden bij het Zorginstituut Nederland voor vergoeding van alle soorten glucose-sensors, tot nu toe tevergeefs.

Bij de petitie was er wetenschappelijk bewijs toegevoegd, vele verzamelde verhalen van mensen met diabetes type 1 en de mening van artsen en verpleegkundigen over het gebruik van een glucosemeter. Deze zijn verzameld sinds de start van de petitie in april 2019 verzameld.

Mening van deskundigen
“Vergoeding is logisch en verstandig, betoogt prof. dr. Bruce Wolffenbuttel, internist-endocrinoloog. Hij noemt de huidige magere vergoeding “erg bizar”.
Zijn collega-specialisten Gonera en dr. Vosjan laken de starre protocollen van verzekeraars waaraan een patiënt moet voldoen om voor een meter in aanmerking te komen. “Patiënten worden gereduceerd tot een getal. Er wordt alleen maar gekeken naar de kosten, terwijl de kwaliteit van leven helemaal buiten beschouwing wordt gelaten.”
Ook prof. dr. Henk Bilo steunt het initiatief om een flash glucose monitor (ongeacht het type) in de basisverzekering te krijgen. Hij heeft onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de effecten van één van de vier glucosesensors die in Nederland verkrijgbaar is. De uitkomsten komen binnenkort beschikbaar. Hij schrijft daarover: “Mijn persoonlijke mening is, dat de bewijsvoering voor de nu onderzochte indicatiegebieden meer dan voldoende is, en dat er dus voor de onderzochte groepen mensen …. een opname van de FSL in het vergoedingensysteem zonder meer te rechtvaardigen is.”

Ervaringen van patiënten
De mensen met diabetes type 1 die aan het woord komen, zijn allemaal groot voorstander van een sensor. Enkele van de zeer vele opmerkingen: “Sinds ik de sensor heb voel ik me een stuk vrijer.” “Dankzij de sensor ben ik af van mijn extreme hypo-angst in de nacht, waardoor ik niet durfde te slapen.” “Door een sensor krijg je veel meer inzicht in patronen, leer je handelen voor je al te ver in een hypo zit. Daardoor kan ik makkelijker onder het hardlopen mijn waardes in de gaten houden.” “Sinds ik deze sensor heb, heb ik geen ‘bewusteloze’ hypo’s meer gehad, met ambulances en ziekenhuisopnames.” En tot slot een ouder: “Nu moeten we 8 keer per dag prikken bij onze dochter van 5 jaar met prikangst. Je moederhart breekt daar echt een beetje van. Met behulp van een sensor zal het aantal prikken aanzienlijk verminderen en worden we ook gewaarschuwd door een alarm als ze bijvoorbeeld te laag in haar bloedsuiker zit.”

Diabetesblauw
Bij de behandeling van het Geneesmiddelenbeleid in de Tweede Kamer hebben een aantal mensen met diabetes type 1 de debatten bijgewoond, gekleed in ‘diabetesblauw’.

Bron: DVN en Gooi- en Eemlander

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.