Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

De komst van een bloedafnameapparaat is in zicht

Bloedafnameapparaat

Het Utrechtse bedrijf Vitestro heeft een apparaat ontwikkeld dat bloed kan afnemen. Het apparaat verricht de procedure zelfstandig, maar een supervisor houdt toezicht. Mogelijk komt deze geavanceerde prikmachine volgend jaar op de Europese markt. Bij dit apparaat hoeft de patiënt alleen maar plaats te nemen en het bloed wordt automatisch afgenomen, van prikken tot pleisters plakken.

Je kunt het rustig een revolutionaire ontwikkeling noemen. Want stel je eens voor dat bloedafname kan worden gedaan door een apparaat, zodat er minder zorgverleners ingezet hoeven te worden op de bloedafnameafdeling. Dat kan helpen om het tekort aan fte’s niet verder te laten oplopen. 

Cruciaal voor de zorg
Bloedonderzoek vormt vaak de basis voor het stellen van een diagnose, het uitsluiten van aandoeningen, het bepalen van het verloop van een behandeling of komt voort uit preventieve overwegingen. Het is dus een onlosmakelijk en cruciaal onderdeel van de zorgverlening en er wordt veel gebruik van gemaakt. Hoeveel is trouwens moeilijk te achterhalen, maar internist Marcel Levi schatte dat aantal in 2014 al op 100 miljoen (!) bloedbuisjes per jaar in ons land en het zijn er in de afgelopen jaren beslist niet minder geworden. Terwijl de vraag naar bloedprikken stijgt, neemt het aantal geschoolde medewerkers af. Het zou daarom mooi zijn als bloedafname deels kan worden overgenomen door een machine.

AI, 3D en fijne mechanica
Vitestro is al ruim 5 jaar bezig met de ontwikkeling van een bloedafnameapparaat. Dit combineert een op kunstmatig intelligentie gebaseerde echogeleide 3D-reconstructie met het robotisch inbrengen van een naald. De fijne mechanica zorgt ervoor dat een naald met een precisie van een fractie van een millimeter wordt geplaatst. Het prototype is reeds getest op meer dan 1.000 patiënten. Daarbij is onder meer nauw samengewerkt met OLVG Lab, Result Laboratorium en St. Antonius Ziekenhuis. Op bloedafnameafdelingen van deze drie zorgorganisaties hebben honderden patiënten en vrijwilligers zich op deze hightech wijze laten prikken. De klinische studies worden verder voortgezet, waarbij op korte termijn vier Nederlandse ziekenhuizen het apparaat gaan testen.

Op weg naar de introductie op de markt
Recent heeft Vitestro een investering van 12 miljoen euro opgehaald via onder meer Sonder Capital. Dit bedrag wordt ingezet voor verdere versnelling van de productontwikkeling, de opstart van de productie en de introductie op de Europese markt. Het streven is namelijk dat in 2024 het apparaat volledig is gevalideerd en op de Europese markt kan worden geïntroduceerd. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Printtechnologieën voor POCT-doeleinden

Gebruikmaken van geavanceerde printtechnologieën, zoals 2D-, 3D- en plasma-printen kan de veelal hoge kosten reduceren van ontwerpen van point-of-care-testen (POCT’s). 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.