Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Digitale voorzetkamer leidt tot minder inhalatie-fouten

Een slimme, digitale voorzetkamer meet precies hoe vaak en op welke manier de patiënt inhaleert. Tevens maakt deze voorzetkamer persoonlijke instructies mogelijk om de inhalatietechniek van de individuele patiënt te verbeteren. In combinatie met het gebruik van de ‘therapietrouwschijf’ leidt dit tot minder inhalatie-fouten en hogere therapietrouw.

Dat blijkt uit een studie van het Therapietrouw Centrum van het UMCGroningen en het Martini Ziekenhuis. De therapietrouw ging bij de onderzochte groep patiënten met 38 procent omhoog.

Volledig beeld van het medicatiegebruik
De digitale voorzetkamer meet elke inhalatie, checkt de kwaliteit en geeft zo een volledig beeld van het medicatiegebruik van de patiënt tijdens de afgelopen periode. Dat maakt persoonlijke feedback aan de patiënten mogelijk. Die gepersonaliseerde instructie blijkt zeer succesvol: Bij deze patiënten werden maar liefst 38 procent minder inhalatie-fouten geconstateerd. Daarnaast is er sprake van een hogere therapietrouw.

En dat is van belang: COPD-patiënten die hun medicatie niet optimaal gebruiken, ondergaan vaker ziekenhuisopnames, hebben een lagere kwaliteit van leven en een verminderde levensverwachting. Goede inhalatietechniek en therapietrouw zijn dus van groot belang bij COPD. Dit maakt een persoonlijke aanpak cruciaal. Geen one size fits all, maar een persoonlijke instructie, op maat. De digitale voorzetkamer is daar een goed hulpmiddel bij.

Data en tool
In de studie werd de eigen medicatie-innamedata van de patiënt gecombineerd met een praktische tool voor behandelaren: de therapietrouwschijf. Daarmee is het mogelijk om samen met de patiënt op laagdrempelige wijze te ontdekken wat zijn of haar valkuilen zijn bij het nemen van medicatie. Want daar kunnen talloze redenen voor zijn. Vervolgens geeft de schijf interventiestrategieën om de therapietrouw samen te verhogen. Juist de combinatie van digitale data en persoonlijke feedback zorgt voor een mooie stap richting optimaal geneesmiddelengebruik.

Multidisciplinair team
De studie is uitgevoerd met een multidisciplinair regionaal team van een huisarts-promovendus, longartsen, longverpleegkundigen, een RUG-technoloog en apothekers van het UMCG en het Martiniziekenhuis.

Bron: UMCG

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.