Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Dotplot: zelfcontrole thuis voor vroege opsporing borstkanker

Pink October

Oktober is borstkankermaand. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt de diagnose borstkanker. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe beter. Het overlevingspercentage van vijf jaar voor borstkanker in stadium één is ongeveer 95 procent. Dit daalt tot rond de 25 procent tegen de tijd dat de kanker in stadium vier is. Recent is een apparaat ontwikkeld voor zelfonderzoek op borstkanker: de Dotplot.

Deze Dotplot, bedoeld voor het opsporen van borstkanker, heeft de prestigieuze Britse James Dyson Award gewonnen. De Dotplot is bedoeld om vrouwen te helpen thuis zelf hun borsten te controleren en eventuele wijzigingen in een app bij te houden. Het apparaat werkt met geluidsgolven om de weefselsamenstelling vast te leggen. Als er verdachte veranderingen of afwijkingen zijn, luidt het advies om een zorgverlener te raadplegen. 

Aanleiding
Een van de ontwikkelaars is Shefali Bohra. Ze ontdekte een ongebruikelijke knoop in een van haar borsten. Na onderzoek kreeg ze het advies om de onregelmatigheid een paar maanden met haar vingers te volgen. De knoop loste vanzelf op. Deze ervaring vormde het startpunt naar een thuisoplossing voor vroege detectie van borstkanker. Toen iets dergelijks niet bleek te bestaan, besloot zij met onderzoeker/ontwerper Debra Babalola een tool te ontwikkelen die in deze behoefte voorziet. 

Geen vervanging
Dat werd dus de Dotplot. De werkwijze lijkt sterk op een mammogram, welke wordt gebruikt bij verdenking op borstkanker. Medische professionals juichen de uitvinding van de Dotplot toe, maar waarschuwen tegelijk dat het geen vervanging is voor consultatie bij een arts. Shefali en Debra zijn het daarmee volledig eens: ‘We vervangen geen medische professionals, we stellen vrouwen in staat vertrouwen te hebben in de zelfcontroles die ze doen.’ Overigens bevindt het apparaat zich nog in het ontwikkelingsstadium, dus het gaat nog wel een tijd duren voor het op de markt mag worden gebracht.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.