Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Dr. Paul Janssen Award voor baanbrekend inzicht in eiwitvouwing

De winnaars van de Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek zijn bekend gemaakt. Dat zijn F.-Ulrich Hartl, directeur van het Max Planck Institute of Biochemistry, en Arthur Horwich van Yale School of Medicine en Howard Hughes Medical Institute. Zij hebben deze prijs gewonnen vanwege hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten.

Eiwitten zijn de moleculen in cellen die bijna elk biologisch proces aansturen. Door hun samenwerking ontdekten Hartl en Horwich dat eiwitten in hun juiste vorm worden gevouwen met behulp van andere gespecialiseerde eiwitten, de ‘moleculaire chaperonnes’ genoemd. Via dit proces bereiken de eiwitten hun functionele vorm. Daardoor kunnen hun biologische functie vervullen.

Veelbelovend
Deze inzichten kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor biologie en geneeskunde. Ze zijn namelijk veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën voor de behandeling van ziektes waar defecten in de eiwitvouwing een rol spelen. Zoals Parkinson, Alzheimer en kanker.

Revolutie
‘Hun studies hebben een revolutie teweeggebracht in ons begrip van de manier waarop eiwitten hun vorm bereiken en hebben duidelijk gemaakt hoe defecten in dit proces kunnen bijdragen aan een verscheidenheid aan aandoeningen, van metabole tot neurodegeneratieve ziektes’, zei David Julius, voorzitter van het selectiecomité van de 2019 Dr. Paul Janssen Award.

Over de Award
De Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek is in 2004 ingesteld door Johnson & Johnson ter ere van de nagedachtenis van Paul Janssen – oprichter van Janssen Pharmaceutica. Sinds de oprichting hebben zestien wetenschappers de Award gekregen, van wie er drie vervolgens de Nobelprijs voor hetzelfde werk hebben gewonnen. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijk selectiecomité van wetenschappers. De prijs omvat een geldbedrag van $ 200.000.

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Passende financiering voor telemonitoring

Digitalisering neemt een hoge vlucht, ook in de zorg. De regelgeving loopt echter achter. Maar nu is er toch financiering voor telemonitoring. Een handreiking licht de wijze toe.

POCT-congres 21 en 22 mei

Op het POCT-congres op 21 en 22 mei in Rome komen talloze presentaties aan bod over alle aspecten, ontwikkelingen en innovaties in point-of-care-testing wereldwijd.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.