Ga naar de inhoud

E-meedenkconsult: efficiënt methode voor overleg huisarts/specialist

Huisartsen kunnen de behoefte hebben aan consulatie van een specialist. Dat kan om tal van redenen: bijvoorbeeld bij een weinig voorkomend symptoom of bij vragen over een volgende behandelstap. Middels een e-meedenkconsult kunnen huisartsen eenmalig de juiste specialist raadplegen, waarbij ze binnen twee werkdagen antwoord krijgen.

Tot 2018 was er alleen een e-meedenkconsult interne geneeskunde in Zuyderland, locatie Sittard-Geleen. Onderzoek daarvan toont aan dat deze wijze van consultatie voorziet in een behoefte. Inmiddels kunnen huisartsen ook gebruik maken van e-meedenkconsulten cardiologie, gynaecologie, kindergeneeskunde, longziekten, maag-darm-leverziekten, geriatrie, neurologie, heelkunde en reumatologie.

Cijfers uit het onderzoek
In 2017-2018 maakten van de 154 huisartsen in het adherentiegebied 136 huisartsen ten minste één keer gebruik van het e-meedenkconsult voor interne geneeskunde. Dat is dus bijna 90%. De klinische vragen betroffen een groot scala aan vragen over alle deelgebieden van interne geneeskunde.

Van de 1047 patiënten bij wie de huisarts een e-consult inzette, kwam bijna 20% binnen drie maanden op de polikliniek Interne Geneeskunde en dus ruim 80% van de patiënten kon in de eerste lijn blijven. Al met al leidde de inzet van e-meedenkconsulten interne geneeskunde tot een reductie van 70% van de fysieke verwijzingen. Een goed voorbeeld van anderhalvelijnszorg waarbij er aantoonbaar minder patiënten naar het ziekenhuis worden doorverwezen.

Hoe werkt het?
De huisartsen kunnen het e-meedenkconsult inzetten voor een eenmalig advies van een specialist. Vervolgvragen zijn niet mogelijk. De huisarts informeert vooraf de patiënt over het proces, en stuurt via een beveiligde e-mail in ZorgDomein een duidelijk geformuleerde vraag plus relevante informatie, waaronder uitgevoerde diagnostiek. Op basis daarvan plant het secretariaat het e-meedenkconsult in de agenda bij de juiste specialist. Deze beantwoordt het e-meedenkconsult op een moment dat hij er tijd voor heeft, maar wel binnen twee werkdagen, en verzendt zijn reactie middels Edifact.

Voordelen
Huisartsen konden altijd al bellen voor overleg met een specialist. Ten opzichte van telefonisch overleg tussen de huisarts en de specialist heeft het e-meedenkconsult een aantal voordelen. Want een telefoontje komt natuurlijk niet altijd uit. En bij het e-meedenkconsult krijgt de gelegenheid om het antwoord te baseren op volledige informatie van de huisarts. Indien er sprake is van subspecialismen geeft de meest inhoudsbekwame specialist antwoord op de vraag van de huisarts. En de verslaglegging van het overleg komt in zowel het patiëntendossier van de huisarts als van het ziekenhuis.

En er is meer. Voor de huisarts biedt zo’n consult duidelijkheid of hij een patiënt al of niet moet doorverwijzen. De specialist ziet alleen die patiënten die hij echt moet zien. En de patiënt hoeft niet onnodig naar het ziekenhuis. Kortom: het e-meedenkconsult kan als planbaar digitaal overleg tussen huisarts en specialist een belangrijk aspect zijn in het streven naar de juiste zorg op de juiste plek.

Financiering
De e-meedenkconsulten vallen onder de proeftuin Anders Beter, en daaruit is er vergoeding voor de huisartsen. Specialisten krijgen voor de e-consulten een vergoeding van de zorgverzekeraar

Meer informatie
Zie voor het hele onderzoek het artikel in NvTG: Gebruik van e-meedenkconsulten interne geneeskunde door huisartsen

Bronnen: NTvG, Zuyderland

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.