Echo-onderzoeken in de huisartsenpraktijk

De radiologen van het St. Anna Ziekenhuis zijn in het voorjaar van dit jaar gestart met echo-onderzoeken in de huisartsenpraktijk. De radioloog voert het onderzoek uit en rapporteert aan de huisarts. Zowel patiënten als huisartsen toonden zich enthousiast over dit initiatief. De patient heeft minder reistijd en zo’n onderzoek belast niet zijn eigen risico. En er is sprake van waardevolle kennisuitwisseling tussen de huisarts en de radioloog.

De huisartsen van de vier deelnemende huisartsenpraktijken selecteren patiënten voor een scan. De radioloog van het St. Anna Ziekenhuis voert het onderzoek uit met een mobiele scan en rapporteert aan de huisarts. Daardoor krijgen de meeste patiënten direct uitsluitsel.

Tweejarige pilot
Het gaat om een proef van twee jaar. Patiënten met eenvoudige klachten hoeven daardoor niet meer naar het ziekenhuis voor een echo. Omdat zij dit in de huisartsenpraktijk kunnen laten doen, scheelt dat tijd én geld. Het is dicht bij huis en het gaat niet af van het eigen risico. Zorg op de juiste plek dus.

Korte lijnen
In 85 procent van de scans is geen doorverwijzing of verdere behandeling nodig. Het komt ook voor dat de specialist wel aandoening aantreft waarvoor verdere behandeling noodzakelijk is. Dan verwijst hij uiteraard direct door, waarbij het een voordeel is dat er korte lijnen zijn met het St. Anna Ziekenhuis.
De samenwerking tussen de huisarts en de specialist leidt tot verdere kennisuitwisseling. CZ geeft voor dit project een financiële bijdrage uit haar innovatiefonds.

Hoge patiënttevredenheid
Dat de patiënten tevreden zijn over de mogelijkheid een echo te laten maken in de huisartsenpraktijk, blijkt uit de cijfers.  Van de 110 patiënten vindt 90 procent dat het onderzoek vakkundig uitgevoerd en is tevreden over de bijdrage van de huisarts. De korte wachttijd en besparing op het eigen risico wordt in 80 respectievelijk 70 procent genoemd als belangrijk.

Bronnen: St. Anna Ziekenhuis en Eindhovens Dagblad

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

13-wekenecho voor alle zwangeren

In het kader van onderzoek krijgen zwangeren een 13-wekenecho aangeboden. De studie duurt t/m 2024. Op basis van de uitkomsten wordt besloten of de screening regulier wordt ingezet.