Ga naar de inhoud

Echogeleid infuus aanbrengen bij ‘moeilijke’ prikkers

Bij één op de vijf pogingen gaat het plaatsen van een infuus niet gelijk goed. Vooral bij patiënten met slecht zichtbare aders kan het aanbrengen van een infuus lastig en daardoor pijnlijk zijn. Met het vooraf toepassen van het A-DIVA-model kun je vooraf bepalen of een patiënt makkelijk of moeilijk te prikken is. In het laatste geval is het mogelijk om echogeleid te prikken. Dat voorkomt onnodig vaak prikken.

A-DIVA staat voor Adult Difficult Intravenus Acces en het betreft een methode waarmee makkelijker een infuus kan worden geplaatst. Dit is ontwikkeld door docent-onderzoeker Rick van Loon van Fontys Mens en Gezondheid. Hij is tevens werkzaam als cardio-anesthesiemedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Eind september is Van Loon gepromoveerd met zijn proefschrift zijn proefschrift: Difficult peripheral intravenous cannulation – decision-based application of point-of-care ultrasound to increase cannulation success.

Aders lokaliseren

Met het A-DIVA-model worden patiënten ingedeeld in laag-, gemiddeld of hoogrisico. Met name in die laatste groep was de succeskans tijdens een eerste poging met slechts 6 procent uitermate laag. Om patiënten met een hoog risicoprofiel een lastige en/of pijnlijke ingreep te besparen, kan echografie worden ingezet. Daarmee is het mogelijk om precies de aders te lokaliseren die aangeprikt moeten worden. De aders worden zichtbaar op de monitor van de echografie-machine, waardoor een infuusnaald gericht naar de aders kan worden gestuurd. Dit wordt uitgevoerd door anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen, die een training hebben gevolgd in de echo-techniek.

Hoge slagingskans

Deze aanpak vergroot de slagingskans van 6 naar maar liefst ruim 90 procent. Dat bespaart de patiënt vervelende ingrepen, maar het verlaagt tegelijk de werkdruk van de zorgverleners en drukt tevens de zorgkosten. Het onderzoek van Van Loon en het A-DIVA-model hebben veel aandacht gekregen en inmiddels wordt het nationaal en internationaal toegepast, waaronder in Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.