Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Eén Europees kwaliteitslabel voor gezondheidsapps 

Hoe betrouwbaar is deze gezondheidsapp?

Er komen steeds meer gezondheidsapps op de markt. Op zich een goede ontwikkeling, want deze apps kunnen de zelfzorg en preventie versterken. Het ontbreekt verwijzers en gebruikers echter aan informatie om de kwaliteit en betrouwbaarheid van gezondheidsapps te beoordelen. Het project ‘Label2Enable’ van Horizon Europe wil tot een kwaliteitslabel komen voor gezondheidsapps in Europa. 

Er is al jaren vraag naar een keurmerk voor apps. Eén Europees toetsingskader en label voor gezondheidsapps ontbreekt alleen nog steeds. In het Horizon Europe project ‘Label2Enable’ bundelen veertien organisaties uit zeven landen (België, Duitsland, Italië, Kroatië, Litouwen, Nederland en Spanje) hun krachten om dat voor elkaar te krijgen. 

Coördinatie vanuit LUMC
Coördinatie van dit project vindt plaats vanuit het National eHealth Living Lab (NeLL) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij het LUMC nam hoogleraar Niels Chavannes van NeLL in 2018 al het initiatief om medische apps te onderzoeken, onder meer op effectiviteit en betrouwbaarheid.

Ook in andere Europese landen zijn er initiatieven geweest om te komen tot een vorm van certificering, maar dat heeft nog niet tot een Europese aanpak geleid. Inmiddels moeten medische apps en point-of-care-testen (pocts) sinds dit jaar wel voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR) en/of de In Vitro Diagnostics Regulation (IVDR). Daarmee worden meer eisen gesteld aan de ontwikkeling van de apps en pocts.

Win/win
Uit onderzoek blijkt dat apps als onderdeel van de zorg kunnen leiden tot een gezonde leefstijl, betere zelfzorg, minder symptoomlast en minder ziekenhuisopnames. Het aantal apps dat op de markt komt, neemt sterk toe. Juist dan is een keurmerk voor gezondheidsapps van groot belang. Gebruikers én verwijzers kunnen er in dat geval op vertrouwen dat het gaat om een veilige, betrouwbare app. Tegelijkertijd weten ontwikkelaars van de apps waar ze aan toe zijn. 

Standaard
Daarom is het zaak dat er een Europees keurmerk komt voor medische en gezondheidsapps. Vorig jaar is de ISO/TS 82304-2 – health and wellness apps – quality and reliability gepubliceerd. Het Label2Enable-project gaat dit toetsingskader en label voor gezondheidsapps in Europa promoten, met als uiteindelijk doel te komen tot een Europees erkend label. Een transparante standaard voor gezondheidsapps. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.