Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Eerder ontslag uit het ziekenhuis dankzij draagbare sensor

Philips Healthdot pleister

Patiënten kunnen, dankzij een draagbare sensor met de bijbehorende slimme software thuis, eerder naar huis. Met de Healthdot worden ze vervolgens vanuit het ziekenhuis in de gaten gehouden. Deze sensor, in de vorm van een klein kastje, geeft elke vijf minuten de ademhalingsfrequentie, de hartslag, de activiteit en de lichaamshouding van de patiënt door aan het ziekenhuis.

Het monitoren van de vitale gegevens gebeurt veertien dagen achtereen na ontslag. Zo kunnen patiënten veilig thuis herstellen, terwijl zorgprofessionals de vinger aan de pols houden. Zij kunnen ingrijpen als de signalen daartoe aanleiding geven. Op deze wijze wordt het ziekenhuis bijna realtime op de hoogte gehouden van de gesteldheid van de patiënt.

Controle op afstand
Het gebruik van de sensor en IT-technologie draagt bij aan verlichting van de werkdruk in ziekenhuizen. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de Healthdot getest en als eerste in gebruik genomen bij 350 patiënten die herstelden van een bariatrische operatie of grote buikoperatie. De patiënten hebben het gebruiksgemak getest en een dagboek bijgehouden om te controleren of de gemeten waarden juist zijn. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam houdt patiënten met een longontsteking of ingewikkelde urineweginfectie op die manier op afstand in de gaten. De Antonius Zorggroep in Sneek heeft deze Philips-pleister ingezet bij coronapatiënten en recent is de Nederlandse Obesitas Kliniek gestart met het gebruik van de Healthdot. 

Philips
Deze draagbare sensor, de Healthdot, is een ontwerp van Philips. De Healthdot lijkt op een verdikte pleister en wordt op de patiënt geplakt ter hoogte van de onderste linkerrib. Philips Healthdot maakt gebruik van een ingebouwde LoRa-zender die rechtstreeks gegevens naar de cloud stuurt. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.