Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

EHG: betrouwbare weeën-registratie bij risicovolle bevallingen

Bevalling (Freepik)

Samentrekkingen van de baarmoeder vervullen een sleutelrol bij een bevalling, maar ze kunnen de zuurstoftoevoer naar de foetus tijdelijk verminderen. Daarom is tijdens een risicovolle bevallingen het meten van weeën cruciaal. Voor de traditionele registratietechnieken is er een veelbelovend alternatief, de elektrohysterografie. 

Bij elektrohysterografie (EHG) wordt er een sensor op de buik van de vrouw geplaatst, die de elektrische activiteit van de samentrekkende baarmoeder meet. Kirsten Thijssen fertiliteitsarts voortplantingsgeneeskunde & PGT (pre-implantation genetic testing) UMC Utrecht heeft onderzoek gedaan naar EHG. Haar studie toont aan dat het met EHG mogelijk is om baarmoederactiviteit zowel tijdens als na bevalling objectief te meten. Ze is begin dit jaar hierop gepromoveerd

Twee traditionele methoden
De baarmoederactiviteit ofwel uterine activity (UA) wordt meestal in de gaten gehouden met een externe tocodynamometrie (TOCO).  Dat is een druksensor die over het gebied met de sterkste weeën wordt geplaatst en de frequentie van de weeën meet. De nauwkeurigheid wordt echter beïnvloed door de bewegingen van de moeder. Ook overgewicht heeft invloed op de registratie. Een andere methode is de  intra-uteriene drukkatheter ofwel de intra-uterine pressure catheter (IUPC). Een invasieve, dus voor de vrouw niet prettige, manier om de kracht van de weeën te meten. Gebruik van de IUPC heeft een verhoogde kans op bloedingen. 

Voordelen van EHG
De EHG-methode is een veelbelovend alternatief voor deze traditionele weeën-registratietechnieken. EHG heeft een significant hogere gevoeligheid voor samentrekkingen van de baarmoeder dan TOCO. Daarbij wordt de nauwkeurigheid van EHG niet beïnvloed door obesitas, zo toont het onderzoek aan, dat is uitgevoerd in het Maxima MC en het Amphia ziekenhuis. Daarbij geven de meeste vrouwen de voorkeur aan EHG boven TOCO. 

Implementatie
Dit en aanvullend onderzoek van Thijssen heeft aangetoond dat UA-monitoring met EHG nauwkeuriger is dan met TOCO, terwijl het vergelijkbare geboorteresultaten oplevert. In 2023 werd een verbeterde draadloos systeem geïntroduceerd, dat EHG combineert met een maternaal en foetaal ECG. Dit wordt momenteel in Europa geïmplementeerd. Een andere mogelijke toepassing van EHG is bij diagnose voor vroeggeboorte. Dat vergt echter nog nader onderzoek.

Meer informatie
Publicatie bij ScienceDirect: Detection of postpartum uterine activity with electrohysterography
Artikel bij TU/e: Beter weeën meten op niet-invasieve manier

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.