Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Europees onderzoek naar immunotherapie

Er komen steeds meer therapieën die ingrijpen op het immuunsysteem, de immunotherapie. Het effect van de immunotherapie in de patiënt is lastig te voorspellen. Door een combinatie van beeldvormende technieken – zoals PET en MRI- en speurstoffen kunnen in het lichaam van de patiënt immuuncellen worden aangetoond die een rol spelen bij kanker en ontstekingsziekten.  In het project Immune-Image werken wetenschappers samen om nieuwe beeldvormingstechnieken, nieuwe speurstoffen, nieuwe methoden en nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Immune-Image brengt 10 Europese topwetenschappelijke instellingen samen, waaronder uit ons land. Bert Windhorst, hoogleraar Radiofarmacochemie bij Amsterdam UMC, trekt het project. Hij is zeer verheugd met de subsidie: ‘Met scans (o.a. PET en MRI) en speurstoffen kunnen wij in het lichaam van de patiënt immuuncellen zien die de tumor aanvallen.’

Tracers
Doel is om met speurstoffen, tracers, zo vroeg mogelijk vast te stellen of de immunotherapie kansrijk is bij de patiënt. Want immunotherapie is weliswaar veelbelovend, maar slechts een deel van de patiënten heeft baat bij deze dure behandeling. Met tracers kunnen geactiveerde immuuncellen worden opgespoord die de tumor aanvallen. Na immunotherapie wordt met de tracer bekeken of door de behandeling het aantal geactiveerde immuuncellen toeneemt. Als dat zo is, is de verwachting dat de therapie bij die patiënt zal aanslaan en dus zinvol is.

Compleet beeld
Ook zet de onderzoeksgroep beeldvorming (PET, Optical Imaging en MRI) in en ontwikkelen ze meer verfijnde technieken. Van belang is dat geavanceerde beeldvorming kan worden toegepast in ziekenhuizen. Biopten en bloedmonsters geven namelijk maar een deel van de informatie. Met een combinatie van nieuwe speurstoffen en geavanceerde beeldvorming willen de onderzoekers het beeld compleet maken.

Financiering
Dit  ‘Immune-Image’ project is gestart op 1 oktober 2019 en kent een looptijd van 5 jaar. Het totale onderzoeksbudget bedraagt 30 miljoen euro. Daarvan is 15 miljoen euro afkomstig van de EU in de vorm van een subsidie ​​en 15 miljoen financieren de farmaceutische bedrijfspartners (EFPIA), in de vorm van bijdragen in natura of een financiële bijdrage.

Meer weten over het project? Zie: www.immune-image.eu  en www.imi.europa.eu.

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.