Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Gebruik TensorTip afgeraden voor perioperatieve zorg

Vingermeting

Er wordt gesteld dat met de TensorTip™ MTX heel eenvoudig via de vinger tal van metingen kan worden verricht, waaronder bloeddruk, zuurstofgehalte, hemoglobine, hartslag, bloedgassen en dergelijke. Onderzoek toont echter aan dat de uitkomsten niet betrouwbaar zijn.

Een vingermeting kan een handige point-of-care-testmethode zijn. Het doel van deze Nederlandse studie was om de nauwkeurigheid en precisie van de point-of-care-test met de TensorTip MTX in een klinische setting te onderzoeken in vergelijking met routinematige analyse van bloedmonsters. Daartoe hebben 46 patiënten deelgenomen die een electieve operatie zouden ondergaan. Bij hen moest het plaatsen van een arteriële katheter onderdeel zijn van de zorgstandaard. 

Vergelijking
De metingen zijn verricht tijdens de perioperatieve periode. De met de TensorTip MTX verkregen metingen werden vergeleken met de resultaten van routinematige analyse van de bloedmonsters in het laboratorium. 

Uit dit onderzoek kwamen weinig overeenkomsten in de uitkomsten naar voren. De berekende foutpercentages van de TensorTip waren hoog. Geen van de gemeten parameters vertoonde resultaten binnen de vooraf ingestelde grenzen van de toegestane fout. Daarmee is duidelijk aangetoond dat een niet-invasieve analyse van het bloedgehalte met het TensorTip MTX-apparaat niet gelijkwaardig is aan conventionele laboratoriumanalyses. Daarom wordt het gebruik van de TensorTip MTX als POC-test niet aanbevolen voor perioperatieve zorg.

Meer informatie
Zie de volledige tekst van het onderzoek op PubMed: Validation of non-invasive point of care blood content analysis using the TensorTip™ MTX device: a method comparison study.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.