Geelzucht, waarbij de huid en het wit van de ogen geel worden, veroorzaakt wereldwijd 114.000 pasgeboren sterfgevallen en 178.000 gevallen van invaliditeit per jaar, terwijl het een behandelbare aandoening is. Driekwart van de sterfgevallen vindt plaats in Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara. Vroege detectie is daarom enorm belangrijk. Dat kan relatief eenvoudig met een smartphone-app.
Juist in delen van de wereld met veel sterfgevallen vertrouwen verloskundigen en verpleegkundigen vaak alleen op het zicht om geelzucht te beoordelen. Dit is echter een onbetrouwbare methode, vooral voor pasgeborenen met donkerder huid.
BiliCam
BiliCam is een op een smartphone gebaseerde methode die een veel betere beoordeling biedt dan met het blote oog, waardoor ernstige gevallen van geelzucht niet onopgemerkt blijven. Met deze app kunnen gebruikers geelzucht bij pasgeboren baby’s controleren. De app bevat een kleurenkalibratie-kaart waarmee zorgverleners en ouders de kleur van de baby vergelijken. Door een foto te maken van het buikje van de baby wordt met de app vastgesteld of er sprake is van een verhoogd gehalte van de zogenoemde bilirubine.
Deze wijze van screenen is even effectief in het detecteren van ernstiger geelzucht als bijvoorbeeld een bloedtest of de transcutane bilirubinometers die in ons land in sommige ziekenhuizen worden gebruikt en waarover POCT eerder heeft geschreven. Dit blijkt volgens een pilotstudie, gepubliceerd in PLOS ONE.
Pilot in Ghana
De app wordt momenteel getest en moet eerst worden goedgekeurd, voordat het op de markt wordt gebracht. Aangezien smartphones inmiddels ook in arme en afgelegen delen van de wereld veel voorkomen, kan deze aanpak een grote impact hebben bij inzet voor screening op geelzucht. In Ghana loopt nu een pilot met de screeningsmethode met meer dan 500 baby’s. De proef is een samenwerking tussen UCL en de Universiteit van Ghana en het Greater Accra Regional Hospital.