Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Geen Corona? De SpiroNose geeft in een minuut uitsluitsel

Mogelijk wordt de SpiroNose binnenkort ingezet als ‘coronatest’. Deze blaastest kan al vaststellen of iemand astma of COPD heeft. Mogelijk wordt het later dit jaar ook gebruikt in Nederlandse teststraten om coronavirus-infecties uit te sluiten. Het apparaat, inmiddels ook e-Nose genoemd, kan in de uitgeademde lucht binnen een minuut ‘ruiken’ of iemand besmet is met corona.

De SpiroNose van het bedrijf Breathomix is al lange tijd in ontwikkeling. Voor de uitbraak van het coronavirus werd het apparaat al gebruikt om longaandoeningen op te sporen. Momenteel wordt er onderzoek naar uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum, Franciscus Gasthuis & Vlietland en Star-shl in opdracht van het RIVM met als doel te kijken of het ook kan worden ingezet voor Covid-19. Er worden ‘ademprofielen’ verzameld van mensen met een verdenking op corona. Deze coronapatiënten ademen uit in de SpiroNose. Het mengsel van stofjes in de uitgeademde lucht wordt door een computer geanalyseerd, waarna binnen een minuut de uitkomst volgt.

Blaastest

De e-Nose werkt correlatief: Met metaaloxidesensoren meet hij de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen in de adem. De resultaten worden vergeleken met een database van besmette en niet-besmette personen, waarna de machine bepaalt of de persoon Covid heeft.

Echter: dat onderzoek is nog in volle gang. Zo is de e-Nose bij ruim 1800 patiënten ingezet in de teststraat van de GGD Amsterdam. Bij zo’n driekwart van hen werd met de e-Nose-blaastest met zekerheid vastgesteld dat zij niét besmet waren met het coronavirus. Alleen degenen bij wie de blaastest het coronavirus niet kon uitsluiten, moesten een aanvullende test ondergaan. En dat was dus nog maar een kwart van het totaal aantal geteste personen. Een opmerkelijk goed resultaat dus.

Verder onderzoek

Desondanks is verder onderzoek nog nodig. Het is het bijvoorbeeld nog niet bekend hoe de ademtest zal presteren als in de komende maanden ook andere luchtwegvirussen, zoals influenza, de kop opsteken. Het ministerie van VWS heeft inmiddels enkele honderden e-Nose ‘blaastest-apparaten’ besteld. Die zullen ingezet worden in de teststraten van de GGD. Ook komen er talloze verzoeken uit het buitenland voor dit apparaat.

Meer informatie

De ontwikkeling van de SpiroNose in indertijd gefinancierd door het Longfonds en de VriendenLoterij. Zie het persbericht op de site van het LUMC. ook een eerder bericht op POCT over de SpiroNose

Bronnen: Longfonds, LUMC, MUMC

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.