Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Glucosemeting met een smartwatch

K’Watch Glucose


Een smartwatch die bloedglucose meet. Het is nog niet op de markt, maar er wordt hard gwerkt aan de realisering, onder andere door Apple en het Franse bedrijf PKvitality. Inmiddels zijn de eerste klinische onderzoeken met K’Watch Glucose reeds gestart. Daarbij testen diabetespatiënten de technologie, zowel in het lab als in het dagelijks leven. Apple is vaag over de ontwikkeling met de mededeling dat het zich in een proof-of-concept-fase bevindt. 

Er komen steeds meer toepassingen voor smartwatches, waaronder veel gezondheidsmetingen. Waarom dan niet het meten van de glucose, gezien het feit dat er wereldwijd naar schatting zo’n ruim 540 miljoen mensen met diabetes zijn? Er zijn al veel innovaties op het gebied van het meten van glucose, maar een smartwatch was er tot nu toe nog niet.

K’Watch
PKvitality werkt aan de doorontwikkeling van de K’Watch Glucose voor mensen met diabetes. De K’Watch is een smartwatch met een patch eronder. Deze bevat meerdere minuscule naaldjes, ook wel micropoints. De micro-naaldjes blijven zeven dagen op hun plaats in de huid. De praktijk heeft al aangetoond dat het niet pijnlijk is en dat de naaldjes ook niet afbreken tijdens gebruik. De deelnemers aan deze studie ervoeren geen bijwerkingen van de smartwatch. Ze waren enthousiast over het gebruiksgemak en het pijnvrij 24/7 meten. 

De naaldjes meten continu de glucosespiegel in de interstitiële vloeistof. Deze metingen worden door sensoren omgezet in een elektronisch signaal en geanalyseerd door de smartwatch. De metingen van de K’Watch Glucose zijn vergeleken met bloedglucosemonitors en continue-glucosemonitors (CGM). Daaruit blijkt dat de smartwatch wel 77 procent detecteert in het glucoseniveau, maar dus nog niet alle uitschieters (naar boven of naar beneden). Daarnaast waren er problemen met de verzending van data tussen smartwatch en smartphone.

Verdere ontwikkeling
Verdere verbetering is dus nog noodzakelijk. PKvitality heeft vrij recent 6,3 miljoen dollar verworven voor onderzoek en ontwikkeling. Voor een deel afkomstig van Beurer (maker en distributeur van bloedglucosemeters) en deels van de European Investment Council

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.