Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Glucosemeting thuis mogelijk bij zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes op afstand gemonitord

Voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes is een app ontwikkeld waarmee ze hun bloedsuikerwaardes thuis kunnen meten. Daardoor hoeven zij minder vaak voor controles naar het ziekenhuis. Via de Thuismeten-app controleren ze zelf dagelijks hun bloedsuikerwaardes. Deze worden vervolgens via de app gedeeld met de zorgverleners in het ziekenhuis. 

Diabetes kan gevolgen hebben voor de zwangerschap en de ontwikkeling van het kindje. Daarom moeten zwangeren met diabetes vier keer per dag hun bloedsuikerspiegel meten en de uitslag noteren. Zonder de Thuismeten-app geven zwangeren met diabetes deze waardes eens per week per mail of telefonisch door en/of gaan zij eens per twee weken voor controle naar het ziekenhuis. 

Waarschuwing
In dit digitale tijdperk kan dat dus efficiënter. Dat gebeurt in de ziekenhuizen die met de Thuismeten-app werken, zoals het BovenIJ Ziekenhuis, het Bravis Ziekenhuishet CWZ en het Maasstad Ziekenhuis. Via de Thuismeten-app worden de meetresultaten automatisch gedeeld met de zorgverleners in het ziekenhuis. Als metingen buiten de veilige marges vallen, krijgen zowel de zorgprofessional als de patiënt een waarschuwingsmelding. De Thuismeten-app stuurt daarbij een automatisch bericht aan de patiënt met advies om het dieet aan te passen of om contact op te nemen met het ziekenhuis. De zorgprofessional kan op zijn beurt besluiten om de patiënt uit te nodigen voor een extra controle. 

Win/win
Zo ontlast de Thuismeten-app zowel de zwangere patiënt als de zorgprofessionals in het ziekenhuis. Er zijn minder fysieke controles nodig en de meetgegevens worden overzichtelijk aangeleverd, waardoor het consult vlotter verloopt. Het gaat om zorg op afstand, die tegelijk wel persoonlijk is. 

Bredere toepassing
Gebruik van de Thuismeten-app voor controle van zwangeren met (zwangerschaps-)diabetes is in ons land nog niet breed ingevoerd. De Thuismeten-app wordt al wel door een aantal ziekenhuizen ingezet voor patiënten met andere aandoeningen, zoals COPD, hypertensie, hartfalen en oncologie.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.