Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Gratis hiv-thuistest

De actie NUffTESTEN biedt kosteloze hiv-testen aan, die thuis kan worden gedaan. Juist na de lockdown in de coronatijd, waarin veel mensen niet seksueel actief waren, is het een goed moment om te testen. En als dat thuis gebeurt, voorkomt het overbelasting van GGD’en, die nu druk zijn met coronatesten. Soa Aids Nederland roept homo-, bimannen en transgender personen op zich op hiv te laten testen.

Aidsfonds – Soa Aids Nederland vindt het van belang dat er juist in deze periode testen beschikbaar zijn. Vandaar de titel van de actie (lees: nu-effe-testen). Ze biedt tijdelijk toegang tot kosteloze betrouwbare hiv-thuistesten en draagt mee aan de kosten. De online actiepagina van NUffTESTEN leidt naar die kosteloze hiv-test.

Honderden nieuwe hiv-diagnoses

Te veel mensen weten niet dat ze hiv hebben. Vorig jaar waren er in Nederland nog 660 nieuwe hiv-diagnoses. NUffTESTEN kan bijdragen om dit aantal terug te brengen Een behandeling van hiv zorgt ervoor dat het virus niet langer kan worden overgedragen.Hiv concentreert zich in ons land onder mannen die seks hebben met mannen. Onderzoek laat zien dat 70% van de hiv-overdracht onder hen plaatsvindt in de acute fase van een hiv-infectie. De eerste weken na infectie is er veel hiv in het lichaam, vaak als mensen zelf nog niet weten dat ze hiv hebben.

Uitslag

Deze actie is bedoeld voor homo- en bi-mannen en transgender personen die seks hebben gehad met mannen en woonachtig zijn in Nederland. Een standaardtest op hiv geeft vier tot zes weken na een risicovol contact met voldoende zekerheid aan of iemand hiv heeft of niet. Testen kan nieuwe hiv-infecties voorkomen. Is de test positief dan kan de behandeling onmiddellijk starten, dat voorkomt verdere verspreiding van hiv. Deze actie loopt tot 8 augustus 2020, zolang de voorraad strekt.

Bron: Aidsfonds

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.