Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Groeiachterstand ongeboren baby’s eerder ontdekt met nieuwe techniek

Meestal wordt pas tijdens de 34-weken groei-echo ontdekt of de ongeboren baby mogelijk een groeiachterstand heeft. Een nieuwe echotechniek maakt het mogelijk om bij gezonde zwangeren al bij de 20-wekenecho te achterhalen of baby’s risico lopen op een groeiachterstand. Dit wordt gemeten via het hart van de ongeboren baby met de innovatieve tweedimensionale Speckle Tracking Echocardiografie.

Met de Speckle Tracking Echocardiografie (2D-STE) wordt de hartfunctie van de baby gemeten en zo aangetoond of een baby het risico loopt te klein geboren te worden. Hierdoor kunnen deze baby’s al vanaf een veel vroeger stadium beter worden gemonitord tijdens de verdere zwangerschap. Dit toont gynaecoloog Noortje van Oostrum aan tijdens haar promotieonderzoek in Máxima MC in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

Meten hartfunctie ongeboren baby

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het hart van een ongeboren baby een centrale functie inneemt bij de ontwikkeling en groei van de baby. Met de 2D-STE-techniek kan, naast de controle of het hart op de juiste manier is aangelegd, ook worden gemeten of het hart zich normaal ontwikkelt wat betreft de functie. Baby’s met een te laag geboortegewicht hebben vaak een placenta met nauwere bloedvaten. Daardoor moet het hart harder pompen. Het hart past zich aan, en dat zorgt voor een dikkere hartspier. Deze dikkere hartspier beweegt anders dan een normaal ontwikkelend hart. Dat verschil kan worden gemeten met 2D-STE-techniek. Deze nieuwe techniek maakt deze meting mogelijk.

Groeiachterstand

Van baby’s met een groeiachterstand is bekend dat zij tijdens de rest van hun leven een verhoogde kans hebben op bijvoorbeeld stofwisselingsziekten, verhoogde bloeddruk of suikerziekte. Dit wil je tijdens de zwangerschap bij gezonde zwangeren zo vroeg mogelijk meten. Hierdoor kan bij verdenking op een groeiachterstand gedurende de zwangerschap met regelmaat extra kan worden gemonitord en de baby goed in de gaten kan worden gehouden.

Vervolgonderzoek

Deze uitkomst betreft een veelbelovende ontwikkeling en de start voor vervolgonderzoek, dat naar verwachting over twee jaar klaar is afgerond. Met uiteindelijke doel om deze techniek vervolgens landelijk door te voeren en te kunnen aanbieden aan iedere gezonde zwangere in Nederland tijdens haar 20 weken echo.

Bronnen: Maxima MC, European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, Trouw

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.