Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Hartmonitoring via een pleister met biosensoren


TNO lanceert de spin-off AIKON Health, gericht op draagbare biosensoren die worden ingezet voor gezondheidsmonitoring. Allereerst wordt gewerkt aan de ontwikkeling van huidpleisters voor hartmonitoring. 

Hartfalen is een vaak voorkomende aandoening waar veel mensen aan overlijden. Het risico op overlijden is het grootst direct na ontslag uit het ziekenhuis na een ingreep. Meer dan de helft van de patiënten met hartfalen wordt binnen zes maanden na ontslag uit het ziekenhuis opnieuw opgenomen. Het op afstand monitoren van signalen van hartfalen, zoals hartslag, huidtemperatuur en ademhalingsfrequentie, maakt vroegtijdige detectie en interventie mogelijk. Dat kan het aantal heropnames na hartoperaties met een kwart verminderen. 

Gamechanger
AIKON Health bouwt voort op technologie die TNO eerder ontwikkelde bij Holst Centre, het expertisecentrum op het gebied van hybride geprinte elektronica en biosensoren. Ton van Mol, Managing Director TNO bij Holst Centre noemt AIKON Health een potentiële game changer in de zorg: ‘Door gebruik te maken van de vooruitgang in digitalisering, sensortechnologie en materiaalontwikkeling willen we de druk op het zorgsysteem verlichten.’

Droge technologie
De huidpleisters zijn ultradun, rekbaar, waterdicht en weefselvriendelijk en bieden betrouwbare gegevensmetingen, ook op de lange termijn. De medische basisstructuur is een belangrijk onderscheidend kenmerk van de huidpleister-technologie, stellen TNO en AIKON Health. De draagbare sensoren zijn ontwikkeld op basis van zogenoemde droge elektrodetechnologie, en niet op basis van hydrogel, zoals bij de traditionele elektroden het geval is. De huidpleisters passen zich aan elke lichaamsvorm aan en bieden een langdurig draagcomfort.

Meer high-tech
Naast hartmonitoring wil AIKON Health zich ook op andere vormen van gegevensmeting gaan richten. 
Van Mol: ‘De vergrijzing van de Europese bevolking leidt tot meer uitdagingen op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. Dit vergroot de vraag naar high-tech-apparaten die oplossingen bieden, zoals draagbare biosensoren.’
 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.