Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Hematologie aan Huis

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht werkt sinds december 2019 met Hematologie aan Huis. Het project startte als pilot met 30 patiënten, nu zijn het er ruim 100. Deelnemende patiënten krijgen hun medicatie aan huis, kunnen thuis of in de buurt van hun huis bloed laten prikken en hebben contact met hun arts via beeldbellen.

Nog niet alle hematologische zorg is aan huis mogelijk. Het gaat in dit project om patiënten die behandeld worden met medicijnen in tabletvorm, onder meer bij polycythemia vera, chronische myeloïde of lymfatische leukemie en multipel myeloom.

Afstemming
Het project in het ASZ kent drie pijlers: beeldbellen met patiënten, medicatie thuis leveren en bloed prikken dichter bij huis. Voor het beeldbellen is een koppeling gemaakt tussen de beeld-belmodule en het EPD. Daarbij is het mogelijk om beelden te delen met de patiënt, bijvoorbeeld een scan voor nadere toelichting. De ziekenhuisapotheek moest de medicatie, waarvoor vaak hele specifieke bewaarcondities gelden, aan huis gaan bezorgen. Voor bloedafname thuis of zo dicht mogelijk in de buurt van de patiënt zijn de beschikbare prikposten in kaart gebracht. Dat vereiste de nodige afstemming en overleg.

Patiëntervaring
Tijdens de eerste fase van de pilot met 30 patiënten, is de patiëntervaring continu gemeten met behulp van PROM-vragenlijsten. De komende twee jaar worden bij alle patiënten met chronische hematologische ziektebeelden op gestructureerde wijze hun symptomatologie uitgevraagd via PROMs. Daarbij wordt ook de mening van de patiënt over de zorg en ondersteuning meegenomen.

Voordelen zorg thuis
Als patiënten liever toch naar het ziekenhuis komen, kan dat ook. Maar in veel gevallen zijn het ofwel oudere mensen die relatief vaak afhankelijk zijn van mantelzorgers, of juist mensen die nog volop deelnemen aan het arbeidsproces. Beide groepen kunnen veel baat hebben bij zorg thuis. Dat betekent minder reizen, minder verzuim van werk en school en minder noodzaak tot mantelzorg.

Het initiatief ‘ThuisBeter – Hematologie aan huis’ was mogelijk dankzij de ondersteuning van Result Laboratorium, de Poliklinische Apotheek en de afdeling Informatisering & Automatisering van het Albert Schweitzer ziekenhuis, FaceTalk en biofarmaceutisch bedrijf AbbVie.

Bron: Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.