Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

High-tech toilet: optimale en gemakkelijke preventie-tool 

Toilet verricht metingen

Een wc die je helpt om je gezondheid in de gaten te houden. Een goed idee. Want urine en ontlasting bevatten een schat aan informatie. Zo zeggen de eiwitconcentratie of aanwezigheid van aan ontsteking gerelateerde stoffen veel over de conditie van de urinewegen en het spijsverteringskanaal. Daarnaast kan, als je toch op het toilet zit, direct het gewicht worden gemeten. 

Sensoren kunnen vervolgens dergelijke gegevens doorgeven aan een digitaal platform dat de meetgegevens interpreteert en integreert, trends signaleert, toekomstige gezondheidsproblemen voorspelt en gepersonaliseerd advies genereert. Zie daar: de optimale (en gemakkelijke) preventie-tool! 

Nederlandse inzet
Al enige jaren wordt wereldwijd gewerkt aan de ontwikkeling van deze mogelijkheid. Ook in ons land. Zo is het innovatietraject van OnePlanet Research Center gericht op de zogeheten Smart Bathroom for Health. Experts van imec, gespecialiseerd in high-tech sensoren en wearables, werken daarbij nauw samen met de Wageningen University & Research, het Radboud Universiteit en Radboudumc. Met Smart Bathroom 4 Health wil OnePlanet via een toiletsensor het meten van het gewicht, de urine, ontlasting, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed mogelijk maken. 

Testen en studies
Voor het zover is, moeten nog talloze praktische en technologische vraagstukken worden opgelost, zoals de selectie van betrouwbare, representatieve biomarkers voor het meten van gezondheid. De technologie moet bovendien een minimaal vermogen hebben en vochtbestendig zijn.

De eerste tests met het slimme toilet deed het OnePlanet Research Center reeds in 2019 op Lowlands. Veel bezoekers vonden het leuk deel te nemen aan dit experiment en kregen direct na hun toiletgang een menusuggestie op basis van de gemeten waarden. Festivalbezoekers met een wat hoog zoutgehalte in hun urine kregen bijvoorbeeld de tip om meer te drinken, liefst geen alcohol. OnePlanet Research heeft de anoniem verzamelde data uit de Lowlands-test gebruikt om de slimme wc verder te ontwikkelen. Vervolgens zijn begin 2022 bewoners van de provincie Gelderland opgeroepen om mee te werken aan de eerste studie door twee weken gebruik te maken van de slimme toiletbril. Daarvoor is bij de oproep een video geplaatst met een toelichting op de werkwijze. 

Wereldwijde inzet
Tegelijk is het Amerikaanse Casana aan de slag om hun eerste slimme toilet Heart Seat verder te ontwikkelen en commercialiseren. Het betreft een toiletbril met sensoren, waardoor artsen de cardiale gezondheid van patiënten op afstand kunnen monitoren. De Heart Seat meet de hartslag, zuurstofsaturatie en bloeddruk. Ook worden hiervoor klinische studies uitgevoerd in samenwerking met universiteiten. De uitkomsten van een eerder onderzoek uit 2019 is reeds gepubliceerd. Het Japanse bedrijf Toto houdt zich eveneens sinds bezig met de ontwikkeling van de technologie voor een slim toilet. Zie ook de publicatie: ‘Smart toilet’ monitors for signs of desease van de Standfort University, over het slimme toilet dat onder andere sommige soorten van kanker kan detecteren. Bij het onderzoek daarnaar is, naast universiteiten in Zuid Korea en Canada, de universiteit Leiden betrokken. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.