Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

In-Check Dial: voor coaching gebruik van inhalatoren

Zeven op de tien mensen die een inhalator gebruiken, doen dat niet op de juiste wijze. De In-Check Dial kan dit eenvoudig controleren. Dit instrument meet de inspiratoire flow-snelheid en kan daarbij de weerstandskenmerken van de specifieke inhalator van een patiënt instellen. In de huisartsenpraktijk kan de patiënt vervolgens worden getraind om te inhaleren met een flowsnelheid die geschikt is voor zijn/haar persoonlijke poeder- of dosis aerosol-inhalator.

Dat de inhalator moet passen bij de patiënt staat buiten kijf. De keuze daarin moet zeer zorgvuldig gebeuren. Maar dan nog: het inhalatie device, of dat nu poeder is of dosis-aerosol, is een gevoelig systeem. Veel patiënten gebruiken te weinig of juist te veel ademkracht. Dat luistert enorm kritisch. Goede instructie, met een toelichting waarom de handelingen juist op een bepaalde manier moeten plaatsvinden, is dan ook essentieel.

Ingeslopen foutjes in de routine

Desondanks gaat het bij veel mensen nog steeds niet goed, zo blijkt uit de alarmerende cijfers. Dat kan ontstaan door een gebrekkige instructie, maar er kunnen ook gemakkelijk en ongemerkt fouten in de inhalatie-routine sluipen. Als zorgverleners, zoals een huisarts of praktijkondersteuner astma/copd, het gevoel heeft of constateert dat de medicatie onvoldoende werkzaam is, is een check zeker zinvol.

Veelzeggend

Een controle of de patiënt de inhalator goed gebruikt, kan eenvoudig met de In-Check Dial. De patiënt ziet zelf ook direct het resultaat. Een uitslag in het rode vlak is voor de patiënt veelzeggender dan dat de zorgverlener vermeldt dat het niet goed gaat. De huisarts, apotheker of praktijkondersteuner kan vervolgens de patiënt trainen om te inhaleren met een flowsnelheid die dus wel geschikt is voor zijn/haar persoonlijke DPI of pMDI.

Scholing en instructiekaart

Voor zorgverleners zijn er specifieke scholingen, verzorgd door gespecialiseerde longverpleegkundigen, om te leren omgaan met de In-Check Dial. Ook verschijnt er op korte termijn een instructiekaart voor zorgverleners voor het gebruik van dit instrument.

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.