Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Infrastructuur voor álle gezondheidsgegevens

In Nederland zijn er per persoon gemiddeld 43 (!) dossiers met medische data. Veelal geïsoleerd opgeslagen, zoals op telefoons, in de cloud van wearable bedrijven, in medische dossiers en op allerlei apparaten. Over sommige heeft de persoon controle, maar over veel ook niet. De versnippering van de data en het gebrek aan controle maakt het moeilijk om toegang te krijgen tot alle benodigde gegevens. TNO start een consortium dat daaraan een eind wil maken. Met als doel: een infrastructuur voor álle gezondheidsgegevens

Het project richt zich op de ontwikkeling van technologieën, standaarden en afspraken om persoonlijke gezondheidsdata met elkaar te verbinden. Uiteraard wel privacy-bestendig.  Zo kunnen gezondheidsadviezen in de toekomst beter worden afgestemd op de persoon/patiënt.

Data uit apps en wearables

Een aantal aspecten van dataverzameling is al gedeeltelijk geregeld, zoals de Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) en het afsprakenstelsel van Medmij. Deze betreffen echter alleen de data in de medische gezondheidssystemen. Niet over de realworld data uit apps en wearables, terwijl deze data exponentieel toenemen. Het gaat er juist om alle data te koppelen, waardoor het mogelijk is deze op individueel niveau te analyseren. Dat biedt toegevoegde waarde voor de burger/patiënt: hij blijft in controle over de eigen gezondheidsdata en in de uitkomst zijn alle gegevens meegewogen.

Preventieve personal health train

Connect2HealthConsumer concentreert zich eerst op het vastleggen van afspraken voor de ‘preventieve personal health train’, zoals TNO dat noemt.  En jawel: afgekort tot PHT…. Dat houdt in: een oplossing waarin data blijven waar deze zijn. Op zogenaamde ‘stations’ worden data geanalyseerd door modellen (‘treinen’) die langs de stations rijden om bijvoorbeeld te komen tot een persoonlijk gezondheidsadvies. De PHT kan een antwoord bieden dat gebaseerd is op meerdere gegevensbronnen.

Vervolg

Dit project heeft een looptijd van 12 maanden. Dan zal het zeker nog niet zijn afgerond, zoals iedereen beseft. Daarna moet nog een grootschalige uitrol plaatsvinden. Daarvoor zoekt TNO nog financiering.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Passende financiering voor telemonitoring

Digitalisering neemt een hoge vlucht, ook in de zorg. De regelgeving loopt echter achter. Maar nu is er toch financiering voor telemonitoring. Een handreiking licht de wijze toe.

POCT-congres 21 en 22 mei

Op het POCT-congres op 21 en 22 mei in Rome komen talloze presentaties aan bod over alle aspecten, ontwikkelingen en innovaties in point-of-care-testing wereldwijd.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.