Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Innovation Award 2023 voor sneltest lachgasdetectie

Lachgaspatronen


Eind november 2023 zijn de drie winnaars bekend gemaakt van de Amsterdam Science Innovation Awards. Een prijs voor jonge wetenschappers die zich inzetten voor vernieuwende ideeën. Pepijn van Rutten won deze prijs in de categorie ‘samenleving’ voor de ontwikkeling van een sneltest voor lachgasgebruik.

De Respira-sensor is de eerste ademsensor voor lachgasdetectie. De sensor is gebaseerd op uiterst gevoelige en specifieke spectroscopische technieken, ontwikkeld in het VU Laser Lab, Amsterdam. De jury was onder de indruk van de maatschappelijk impact die Respira met de lachgasdetectie kan maken, aldus juryvoorzitter Ruben Brave. ‘De wegen worden een stuk veiliger door de preventieve werking die kan uitgaan van de lachgasdetectie. Daarnaast voorziet de jury nog veel meer mogelijke toepassingen onder andere op medisch gebied.’

Gewonden en doden
Verkeersongevallen veroorzaakt door rijden onder invloed van lachgas zijn de afgelopen jaren ruim vertienvoudigd. Dit leidt jaarlijks in ons land tot meer dan 100 ernstig gewonden en tot meer dan 20 doden. De politie verwacht een sterk preventief effect als automobilisten weten dat ze betrapt kunnen worden op lachgasmisbruik. 

Verdere ontwikkeling
In tegenstelling tot bij drank en drugs was er nog geen goede manier om lachgasgebruik in het verkeer aan te tonen. Terwijl het voor de politie heel belangrijk is om, bijvoorbeeld na een ongeluk, snel te kunnen aantonen of een bestuurder lachgas heeft gebruikt. Met de Respira-sensor moet dat straks mogelijk zijn. Dankzij de innovatieprijs van 10.000 euro van de Amsterdam Science Innovation Awards kan Pepijn van Rutten bij de VU de sensor verder ontwikkelen en uiteindelijk naar de markt brengen. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.