Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Inzet BCG-vaccin in onderzoek betere bescherming coronavirus

Leidt een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccin) tot betere bescherming tegen het coronavirus? Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan dit onderzoeken bij zorgmedewerkers. Dit vaccin beschermt weliswaar niet direct tegen het coronavirus, maar geeft de afweer een boost waardoor mogelijk een betere bescherming biedt tegen het coronavirus ontstaat en de infectie milder verloopt.

Het coronavirus (COVID-19) infecteert steeds meer mensen en dus ook ziekenhuispersoneel, waardoor de zorg in de knel kan komen. Er is op dit moment nog geen vaccin tegen het virus en waarschijnlijk laat dat ook nog op zich wachten. Alom in de wereld wordt naarstig onderzoek gedaan naar een vaccin. Zo is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten net een onderzoek gestart naar een mRNA-vaccin en onderzoek naar een DNA-vaccin zal snel volgen. Maar zelfs bij goede resultaten duurt het nog een tijd voordat zo’n vaccin beschikbaar is.

Oppepper
Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan nu onderzoeken of ziekenhuispersoneel is te beschermen met een vaccin tegen tuberculose. Dit BCG-vaccin (Bacillus Calmette-Guérin) is niet direct tegen het coronavirus gericht, maar geeft de afweer een boost. Mogelijk biedt deze oppepper extra bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen last krijgen van het virus en een infectie ook milder verloopt.

Meer bescherming?
Uit eerder onderzoek blijkt dat zo’n boost van het immuunsysteem met BCG wat meer bescherming geeft tegen griep, maar het is niet bekend of dat ook voor andere infecties geldt, zoals corona. Het onderzoek is inmiddels goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). In het Radboudumc, het UMC Utrecht, maar ook in andere ziekenhuizen, kunnen in totaal 1000 medewerkers meedoen. De helft van hen krijgt het BCG vaccin, de andere helft een placebo. Blijkt dat het vaccin inderdaad extra bescherming geeft, dan kan het aan andere medewerkers worden aangeboden.

Bron: Radboudumc

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.