Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Inzet POCT zinvol bij donorlevers buiten het lichaam

Lever buiten het lichaam

Het meten van INR-waarden tijdens normothermische machineperfusie (NMP) van een donorlever buiten het lichaam kan helpen bij een goede beoordeling van de leverfunctie en de levensvatbaarheid van deze donorlever. Moet de INR-bepaling plaatsvinden middels een laboratoriumanalyse of kan dat ook middels point-of-care-testing (POCT)?

Dit was een van de vragen in een Nederlandse wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is gekeken naar hoe NMP de coagulatieparameters van donorlevers beïnvloedt en hoe INR-metingen kunnen worden geoptimaliseerd om de leverfunctie tijdens dit proces nauwkeurig te evalueren. 

INR-meting met POCT snel en betrouwbaar
Bij normothermische machineperfusie (NMP) wordt nagenoeg een fysiologische situatie nagebootst waarbij de donorlever volledig metabool actief is. De studie geeft aan dat het mogelijk is om bij NMP het INR te meten in het perfusaat van de lever. Dat kan met een routinematige diagnostische methode of met een point-of-care-analyseapparaat. Het meten van INR met behulp van een routinematige diagnostische stollingsanalysator vereist echter wel aanvullende verwerking van de perfusaatmonsters. Uit het onderzoek bleek dat de resultaten verkregen met POCT vergelijkbaar zijn met de uitkomsten van de aangepaste INR-meting op een laboratoriumcoagulatie-analyser. De uitslagen van POC-testing zijn even betrouwbaar, maar veel sneller bekend.

Inzet van een point-of-care-apparaat, zoals de CoaguChek, kan daarom een betrouwbare en praktische methode zijn om INR-waarden te meten tijdens NMP, omdat er geen extra bewerking van het monster nodig is. Dit is met name belangrijk omdat het meten van INR-waarden tijdens NMP kan helpen bij het beoordelen van de leverfunctie en de levensvatbaarheid van donorlevers voor transplantatie. 

Volledige publicatie
Het onderzoek omvatte dertig donorlevers die NMP ondergingen, waarvan er achttien uiteindelijk werden getransplanteerd. Zie voor de volledige publicatie: The international normalised ratio to monitor coagulation factor production during normothermic machine perfusion of human donor livers.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Monitoring van hormonen via de buik

De Universiteit van Bristol heeft een device ontwikkeld dat elke 20 minuten een monster uit onderhuids weefsel kan afnemen voor het monitoren van hormonen en metabolieten.

gerelateerde links en partnerartikelen

 

Uw POCT systeem hier zichtbaar? Meer info

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.