Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Inzet van sensortechnologie bij dementiezorg

Onbegrepen gedrag wordt gemeten

Sensoren die helpen in de dementiezorg staan centraal in het project MOOD-Sense: Monitoring Onbegrepen gedrag bij Dementie. Denk hierbij aan het vroegtijdig signaleren van veelvoorkomend onbegrepen gedrag bij mensen met dementie, zoals bewegingsonrust, dwalen, roepen en agressie.  

Onbegrepen gedrag is het onvoorspelbaar handelen van patiënten met dementie, waaronder weglopen, agressie of angstaanvallen. Dit gedrag kan gevaarlijk zijn voor de patiënt zelf en medepatiënten. Er zijn wel richtlijnen over omgaan met onbegrepen gedrag, maar de adviezen zijn vrij algemeen en gebaseerd op de gemiddelde bewoner. 

Snelle herkenning
Met sensoren is het mogelijk de temperatuur te meten, alsmede de druk, huidweerstand, hartslag, hartslagvariabiliteit en geluid. Dit kunnen indicatoren zijn van onbegrepen gedrag. Agressie bouwt zich namelijk op. Mensen met dementie ervaren eerst angst, onzekerheid en stress, worden onrustig en dat kan escaleren in agressie. Als onbegrepen gedrag al bij de eerste signalen wordt herkend, kunnen zorgprofessionals snel handelen en zo verdere escalatie voorkomen. 

Waarschuwingssysteem
Het doel van het onderzoek is daarom een waarschuwingssysteem te ontwikkelen met behulp van sensortechnologie die onbegrepen gedrag ziet aankomen. De inzet van sensoren richt zich daarbij op mensen die eerder onbegrepen gedrag hebben vertoond dat escaleerde. De praktijkkennis van de zorgverleners biedt daarom cruciale input voor het bouwen van een waarschuwingssysteem. Zij weten bij welk gedrag van een bepaalde bewoner ze gewaarschuwd willen worden. Niet eerder is een koppeling gemaakt tussen innovatieve sensortechnologie voor het detecteren van onbegrepen gedrag en persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. MOOD-Sense is daarmee een uniek praktijkgericht onderzoeksproject.

Onderzoeksopzet
Dit onderzoeksproject duurt enkele jaren en start met interviews met verzorgenden over welk onbegrepen gedrag relevant is. Vervolgens wordt in een pilot gekeken in welke mate sensoren (bevestigd via een ring aan de vinger) het onbegrepen gedrag kunnen monitoren. 

Het onderzoek MOOD-Sense is een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen, Kenniscentrum Biobased Economy, lectoraat Sensors & Smart Systems; UMCG, via UNO-UMCG (netwerk van UMCG en twintig ouderenzorgorganisaties); Zonnehuisgroep Noord, enkele ouderenzorgorganisaties en bedrijven. Lees meer over de opzet van het onderzoek

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.