Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Keurmerk voor veilige online aanschaf zelfzorggeneesmiddelen

Het aantal online aanbieders van zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten neemt sterk toe. Voor consumenten is het van belang te weten of de aanbieder betrouwbaar is en veilige producten verkoopt. Daarom is het Keurmerk Zelfzorg Online in het leven geroepen. Consumenten die bestellen bij webshops met dit keurmerk zelfzorggeneesmiddelen, weten zeker dat ze veilige producten aanschaffen en een deskundig advies krijgen.

Bij drogisterijen staan gecertificeerde drogisten garant voor verantwoorde zorg met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Om ervoor te zorgen dat consumenten ook online veilig zelfzorgproducten kunnen aanschaffen via een betrouwbare website, is het Keurmerk Zelfzorg Online gelanceerd.

Strikte voorwaarden
Om het Keurmerk Zelfzorg Online te kunnen voeren, moet een website aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Als iemand een zelfzorggeneesmiddel wil bestellen, verschijnt op het scherm de geneesmiddeleninformatie die nodig is om een verantwoorde keuze te maken. Inclusief de bijbehorende informatie over het juiste gebruik. Bijvoorbeeld over de indicatie, interactie, bijwerkingen en wanneer de klant beter naar de huisarts kan gaan. Daarna kan de websitebezoeker doorklikken naar de bestelling. Klanten kunnen bovendien niet meer dan drie pakjes van hetzelfde geneesmiddel tegelijk bestellen en er wordt gecontroleerd op leeftijd. Daarnaast is er verwijzing naar vertrouwde sites als Thuisarts.nl om informatie in te winnen over de klacht. En, net als in de winkel, is er een gediplomeerd drogist beschikbaar om persoonlijk advies te geven.

Alle online verkopers van zelfzorggeneesmiddelen kunnen het Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen. Webshops die het keurmerk willen dragen, moeten aan de strikte regels van de richtlijn voldoen. Overigens: alle gecertificeerde drogisterijen voldoen aan de voorwaarden voor het Keurmerk Zelfzorg Online. Het CBD controleert of zij aan de voorwaarden blijven voldoen.

Kwaliteitssysteem
Achter het keurmerk zit een uitgebreid kwaliteitssysteem. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft voor de totstandkoming van het Keurmerk Zelfzorg Online samengewerkt met geneesmiddelenautoriteit CBG, kennisinstituut IVM en bijwerkingencentrum Lareb en de voorwaarden voor het keurmerk zijn in dialoog met het IGJ opgesteld.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.