Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Kwaliteitscontrole verplicht na verplaatsing CRP-meter

Koorts en hoesten zijn vaak enkele symptomen van een COVID-19-besmetting. Om verdere verspreiding te voorkomen, hebben huisartsen tal van inventieve maatregelen genomen. Waaronder soms een keuze voor één locatie in een dorp of stadsdeel voor mensen met luchtwegklachten. De aanwezigheid van CRP-meter aldaar is uiteraard waardevol. Echter: deze kan niet zomaar van een huisartsenpraktijk naar een andere locatie worden verplaatst. Een kwaliteitscontrole is daarna noodzakelijk.

Het scheiden van patiëntenstromen is een van de maatregelen om de uitbraak van het virus in te dammen. Patiënten met hoestklachten worden op dit moment behandeld als mogelijk risico op corona. Dat betekent dat, als er zo’n tijdelijke ingerichte gezamenlijke huisartsenpraktijk is ingericht, zij aldaar worden gezien.

CRP-bepaling

De huisarts zal zich bij het verrichten van de diagnostiek ook houden aan de NHG Standaard Acuut hoesten. Onderdeel daarvan is de inzet van een CRP-bepaling, dat kan bijdragen aan het maken van onderscheid tussen een pneunomie en een milde ondersteluchtweg-infectie bij matig zieke volwassenen. Dat betekent dat er op zo’n tijdelijke gezamenlijke huisartsenpraktijk een CRP-meter zeer waardevol is. Als die tijdelijke locatie in een bestaande huisartsenpraktijk is gevestigd, zal dat het geval zijn. Echter niet als het gaat om een andere locatie, bijvoorbeeld een buurthuis.

Op afstand

Certe, medische diagnostiek & advies, verzoekt daarom in haar berichtgeving aan huisartsen nadrukkelijk om contact op de nemen met de relatiemanager van Certe als de POCT CRP-meter verplaatst wordt naar een centrale huisartsenpraktijk. “Als medisch laboratorium zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de POCT-apparatuur”, licht klinisch chemicus Harriët Loovers toe. “Het is uiteraard zeer zinvol en doelmatig als zo’n CRP-meter wordt verplaatst naar een gemeenschappelijke praktijk, maar dan moet de kwaliteit daarvan wel zijn geborgd. Na verplaatsing is nieuwe kwaliteitscontrole (QC) echt noodzakelijk. Dat kan ons POCT-team prima doen, zelfs op afstand. Onze eerste ervaringen daarmee zijn zonder meer positief.”

Goed voorbeeld

Goed dat Certe het initiatief heeft genomen om huisartsen op afstand te ondersteunen met verplaatsingen en het belang van QC te benadrukken. Want in deze hectische tijden kan het zijn dat er niet wordt gedacht aan de verplichte QC na verplaatsing van een CRP-meter. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Printtechnologieën voor POCT-doeleinden

Gebruikmaken van geavanceerde printtechnologieën, zoals 2D-, 3D- en plasma-printen kan de veelal hoge kosten reduceren van ontwerpen van point-of-care-testen (POCT’s). 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.