Lactaatmeting biedt praktische voordelen ten opzichte van pH-bepaling bij microbloedonderzoek. Het kan met handzame meters, vereist minder bloed, heeft vergelijkbare voorspellende waarde en geeft sneller resultaat. De afkapwaarde is echter afhankelijk van het gebruikte meetinstrument.
Om te bepalen of de baby tijdens de bevalling in normale conditie is, wordt soms wat bloed uit de hoofdhuid van het kind afgenomen: microbloedonderzoek. In dit bloed wordt de zuurgraad (pH) bepaald. De bepaling kan ook plaatsvinden met lactaatmeting.
Onderzoek heeft aangetoond dat lactaat een even betrouwbare voorspeller is als de pH voor de verzuring bij de geboorte. Lactaat en pH zijn in gelijke mate geschikt voor het voorspellen van foetale nood tijdens de baring. In twee gerandomiseerde studies is geen verschil gevonden. Overigens zijn in beide studies zijn geen lange-termijn-resultaten gemeten.
Minder bloed
Bij een keuze moet men zich realiseren dat bij lactaatbepaling minder bloed nodig is (1-5 µl tegen 35-95 µl bij een pH-meting) , dus een kleinere incisie. Het heeft een significant grotere slagingskans. De grote bloedafname bij pH-afname wordt namelijk als belangrijke oorzaak gezien voor het hoge percentage mislukte afnamen (10-20 procent). Daarnaast is bij lactaatbepaling de procedure sneller en goedkoper.
Afkapwaarden
Er bestaat echter geen universele afkapwaarde voor lactaat in scalpbloed voor interventies voor foetale nood. De afkapwaarde van lactaat is afhankelijk van het gebruikte meetinstrument. Indien een kliniek overgaat tot gebruik van lactaatbepaling, moet een gevalideerde lactaatmeter worden gebruikt met bekende afkapwaarden.
Meer informatie:
FMS-richtlijn: Foetale bewaking – pH- en lactaatbepaling bij foetale nood
Kennispoort verloskunde: Lactaatmeting goed alternatief voor pH-bepaling in microbloedonderzoek
Proefschrift A. Heynis: Scalp blood lactate for intra-partum assessment of fetal metabolic acidosis
Presentatie Ellen Nijkamp – gynaecoloog: MBO: pH versus lactaat
Labgeneeskunde: Vaststellen van lactaatafkapwaarden voor foetale nood