Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Luchtbrug-CF: longfunctiemeting bij CF-patiënten thuis

Mensen met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) kunnen binnenkort thuis hun longfunctie meten. Het betreft patiënten vanaf zes jaar. Zo kan de behandelend arts op afstand de longfunctiemeting bijhouden. Dit biedt uitkomst in deze coronaperiode. De overheid draagt daarom aan het project bij middels een speciale COVID-19-subsidie.

Het meten van de longfunctie is van levensbelang voor mensen met cystic fibrosis. Ze  hebben een lagere levensverwachting, omdat het taaislijm onder meer de longen aantast. Om alles rondom de longen goed in de gaten te houden, moet de longfunctie een aantal keer per jaar worden gemeten. Dit vindt voor deze patiëntengroep altijd in het ziekenhuis plaats, maar vanwege het coronavirus gebeurde dit de laatste tijd niet of nauwelijks meer.

Luchtbrug-CF

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) is in samenwerking met het Radboudumc een project gestart om de longfunctiemeters bij mensen met taaislijmziekte thuis te krijgen. Daartoe is er een COVID-19-subsidie toegezegd in het kader van de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET). Samen met een bijdrage van de NCFS met hulp van stichting Skate4Air, en een kleine bijdrage van de behandelcentra, wordt binnenkort gestart met de zogeheten ’Luchtbrug-CF’. Daartoe zijn reeds longfunctiemeters besteld.

Uitslagen op afstand

Met deze longfunctiemeters kunnen kinderen vanaf zes jaar en volwassenen thuis in een apparaatje blazen en aangeven hoe zij zich voelen. Via bluetooth en een smartphone worden de uitslagen doorgestuurd naar de behandelend arts. Als bepaalde waarden minder worden of afwijkend zijn, krijgen patiënt en behandelaar daarover automatisch bericht. De CF-behandelteams kunnen vervolgens in overleg met de patiënt een passend behandelplan maken, bij voorkeur ook in de thuissituatie.

Deelnemende CF-centra

De deelnemende centra zijn op dit moment: Radboudumc, HagaZiekenhuis, UMC Groningen, Maastricht UMC, Amsterdam UMC.

 Bronnen: NCFS en Radboudumc

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.