Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Maatschappelijk dialoog over DNA-aanpassing bij embryo’s

Wereldwijd is er veel discussie over de vraag of we het DNA van embryo’s mogen aanpassen. Tot nu toe is afgesproken om het DNA van embryo’s niet aan te passen. Moet dat zo blijven? Denk en praat mee over dit onderwerp. De DNA-dialoog bestaat uit een serie gesprekken en debatten die tot eind 2020 door het hele land plaatsvinden. Het doel: erachter komen wat de Nederlandse samenleving vindt van het bewerken van embryo-DNA.

DNA aanpassen is reeds mogelijk. In november 2018 bracht de Chinese onderzoeker He Jiankui het nieuws naar buiten dat hij met behulp van de techniek CRISPR-Cas9 het DNA in de embryo’s van een tweeling zodanig heeft veranderd dat ze later een kleinere kans zouden hebben om besmet te raken met het aidsvirus. De Chinese onderzoeker loopt hiermee ver vooruit op wat er wetenschappelijk, klinisch en ethisch als aanvaardbaar wordt gezien.

Erfelijke ziekten genezen

De techniek CRISPR-Cas9 maakt het mogelijk om DNA van cellen en organismen zeer gericht te veranderen. De verwachting is dat deze techniek in de toekomst voor grote veranderingen in het voorkomen en genezen van erfelijke aandoeningen kan zorgen. De toepassingen in de praktijk lijken nog ver weg, maar de wetenschappelijke ontwikkelingen gaan razendsnel. En dat roept allerlei vragen op: over ons recht op gezondheid, over de belangen van volgende generaties, over de technische mogelijkheden.

Daarnaast brengt het dilemma’s met zich mee: Wat is eigenlijk een ziekte en wat niet? Welke erfelijke ziekte mogen we wel in het DNA ‘weghalen’ en welke niet? En moet het alleen gaan over het voorkomen van ziekten? Valt bijvoorbeeld het geven van een ander uiterlijk van een kind dan buiten de grenzen? Dergelijke vragen en dilemma’s komen aan bod bij de DNA-dialogen. Op 10 oktober jl. vond het eerste debat plaats in Rotterdam.

Maatschappelijk dialoog

De DNA-dialogen worden georganiseerd door elf organisaties, waaronder het Rathenau Instituut. Ter voorbereiding op de dialogen heeft dit instituut een rapport opgesteld met handvatten voor het voeren van een maatschappelijk dialoog. Begin oktober 2019 is het gepubliceerd onder de titel: ‘In gesprek over het aanpassen van erfelijk DNA van embryo’s: Lessen voor een maatschappelijke dialoog’.

De uitkomsten van de dialogen worden gebundeld aangeboden aan politici, wetenschappers en de Nederlandse samenleving. Zo verkrijgt iedereen inzicht in de gedachten die bestaan over het bewerken van embryo-DNA en de waarden die daarbij van belang zijn.

Meepraten?

Wilt u meepraten over dit onderwerp? Kijk in de agenda voor een overzicht van de bijeenkomsten. Deze is niet compleet, er volgen nog veel meer bijeenkomsten, die nog niet in de agenda zijn opgenomen.

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.