Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Met XL testlocaties sterke toename van Covid-19 testcapaciteit

De Covid-19 testcapaciteit wordt fors uitgebreid dankzij de bouw van 7 XL testlocaties met meerdere teststraten, waar zowel de bestaande PCR- als sneltesten worden afgenomen. De eerste XL-testlocaties gaan de komende weken open en worden in de beginfase bemenst door 1000 militairen van het ministerie van Defensie. Er komen XL testlocaties in Rotterdam, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem.

De sneltesten geven binnen een half uur uitslag. Deze zijn alleen bestemd voor chronisch zieken, zorgverleners en mensen die uit bron- en contactonderzoeken naar voren komen. De uitslag van de PCR-test is er (als het goed is en alles meezit) binnen 24 uur.

Aftrap

Op 6 november jl. hebben de ministerie van VWS en Defensie, VNO-NCW en de GGD-koepelorganisatie een gezamenlijke aftrap gedaan bij de XL-teststraat op Rotterdam The Hague Airport. Daarbij heeft minister Hugo de Jonge een korte uitleg gegeven over de unieke publiek-private samenwerking en de opzet van de XL-testlocaties. Hij vermeldde daarbij dat deze begin volgende maand moeten draaien. Met deze extra grote locaties moet de testcapaciteit uitkomen op 90.000 stuks per dag. Het streven is om dat nog verder uit te breiden naar 130.000 tests per dag.

Opleiding

In Utrecht op het Jaarbeursterrein komen 40 teststraten waar dagelijks 10.000 mensen kunnen worden getest. Het complex in Rotterdam zal een testcapaciteit hebben van 2.500 stuks per dag. Van de 1000 defensiemedewerkers die in de 7 testlocaties aan de slag gaan, zijn er 900 van de Koninklijke Landmacht en 100 mariniers. Ze hebben geen medische ervaring, maar worden speciaal voor het werk opgeleid.

De invoering van deze sneltesten is het resultaat van een samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid waarover ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) met de koepelorganisatie van de GGD’en en VNO-NCW/MKB-Nederland overeenstemming hebben bereikt.

Bronnen: Rijksoverheid, Telegraaf

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.