Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Minder antibiotica bij acute luchtweginfecties dankzij CRP-sneltest

Luchtweginfectie

Dat gebruik van een CRP-point-of-care-test (POCT) kan leiden tot reductie van antibioticagebruik, is al verschillende malen aangetoond. Ook een recent onderzoek laat zien dat het gebruik van CRP-POCT huisartsen goed kan ondersteunen bij de beslissing om geen antibiotica voor te schrijven, ook bij kinderen.

Het betreft een cochrane review van Smedemark et al. en dit is een update van een eerdere review over de inzet van CRP-POCT in relatie tot antibioticagebruik. Het maartnummer van Huisarts & Wetenschap heeft een samenvatting van de meest recente review opgenomen. 

Zowel volwassenen als kinderen
In dit onderzoek is gekeken naar twaalf randomized controlled trials (RCT’s), met in totaal 10.218 deelnemers. En ook hier luidt de uitkomst dat CRP-POCT-metingen bij patiënten met een acute luchtweginfectie leiden tot vermindering van het aantal antibioticavoorschriften. Dat geldt zowel bij volwassenen als bij kinderen. 

Veilig
Daarbij lijkt de inzet van CRP-POCT, na een anamnese en lichamelijk onderzoek, ook veilig. Er was geen verschil in klinisch herstel na 7 en 28 dagen, in ziekenhuisopnames, in tweede huisartsenbezoeken met dezelfde klachten, in patiënttevredenheid en in overlijdens. Wel plaatsen de onderzoekers de kanttekening dat de geselecteerde RCT’s verschillende afkapwaarden van de CRP-meting gebruikten, variërend van 25 mg/L tot 100 mg/L. De optimale afkapwaarden zijn nog onduidelijk. 

NHG-Standaard
In de NHG-Standaard Acuut hoesten wordt het gebruik van een CRP-POCT aanbevolen als toevoeging op het klinisch beeld. Lees ook op deze site het interview met huisarts Rogier Hopstaken: POCT-CRP: van publicatie tot praktijk.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Cursus POCT op 9 februari 2024 in Leiden 

Gebruik van POC-apparatuur neemt een hoge vlucht. De Hogeschool Leiden CBD verzorgt op 9 februari 2024 een ééndaagse cursus over alle facetten van point-of-care-testing (POCT). 

Thuis testen op soa? Beter van niet

Thuistesten op soa zijn niet betrouwbaar. Het verdient sterk de voorkeur om voor een soa-test naar de huisarts te gaan. Er is nog geen goede POCT-test beschikbaar voor soa-infecties.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.