De implanteerbare MiniMed-pomp (MIP) gaat eind 2020 uit productie vanwege aanhoudende problemen met de levering van onderdelen van de pomp. Een vergelijkbare implanteerbare insulinepomp is helaas niet beschikbaar. CBG roept artsen op geen MIP te implanteren bij nieuwe patiënten, ook niet als ze in aanmerking komen voor insulinetoediening door middel van een pomp in de buikholte. De nog beschikbare MIP’s mogen alleen worden gebruikt als vervangende pomp voor patiënten die eerder zijn geïmplanteerd met een MIP.
De MiniMed-pomp is bedoeld voor gebruik met Insuman Implantable insulin 400IU/ml bij volwassen patiënten met diabetes mellitus type 1 die met onderhuidse toediening van insuline hun ziekte niet onder controle kunnen krijgen. In ons land zijn bij enkele tientallen patiënten een MIP geïmplanteerd. In juli 2017 heeft de producent de betrokken artsen en overheidsinstanties al geïnformeerd dat de productie van de MIP gaat stoppen.
Nog geen vergelijkbare pomp
Er wordt gezocht naar een nieuwe producent van een vergelijkbare implanteerbare insulinepomp. Deze is helaas nog niet gevonden. Zolang er patiënten zijn met een MIP, blijven alle producten beschikbaar die nodig zijn, zoals de navulkits, katheters, reinigingsoplossingen en de speciale buffer.
Brief met risico-informatie
Medtronic heeft een brief verstuurd over dit onderwerp, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar de vier artsen in Nederland die werken met deze implanteerbare MiniMed-pomp.