Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Nieuw: multidisciplinaire revalidatie in de eerste lijn

Tussen de monodisciplinaire eerstelijns-fysiotherapeut en -psycholoog en de tweedelijns specialistische revalidatiezorg was tot nu toe geen zorgaanbod. CIR Revalidatie en zorgverzekeraar CZ willen dit gat dichten. Daartoe starten ze een pilot met multidisciplinaire eerstelijnsrevalidatie voor chronische pijnpatiënten.

Hiermee wordt de keten voor de chronisch pijnzorg completer. In het kader van de innovatieregel was voor de pilot goedkeuring nodig van de NZa. In de eerste lijn was multidisciplinaire revalidatie tot nu toe niet mogelijk. Als fysiotherapeuten en psychologen die zorg samen wilden aanbieden, mocht de zorgverzekeraar dit niet vergoeden uit de basiszorg omdat de regels geen eerstelijns multidisciplinaire revalidatiezorg kennen.

Betaaltitel

De NZa heeft toestemming gegeven voor een test van drie jaar om te behoordelen of Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatie (uiteraard afgekort tot: MER) beter aansluit bij de behoefte van de patiënten. Tegelijk heeft de NZa een betaaltitel gecreëerd zodat een zorgverzekeraar deze vorm van revalidatiezorg mag vergoeden uit de basiszorgverzekering. CZ maakt dus gebruik van deze nieuwe betaaltitel, maar ook andere zorgverzekeraars kunnen bij dit experiment aansluiten.

Chronische pijnklachten

Nu zijn veel patiënten aangewezen op intensieve specialistische revalidatiezorg, ook als ze dit niet nodig hebben. Met de MER kan passende revalidatiezorg worden geboden. Dichter bij huis, eerder, efficiënter en vaak goedkoper. De multidisciplinaire eerstelijnsrevalidatie is voor mensen met chronische pijnklachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Dat leidt vaak tot arbeidsverzuim, verlies aan arbeidsproductiviteit, uitkeringen en kosten voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Het gaat om flinke bedragen: in 2017 volgens het RIVM voor bijvoorbeeld nek- en rugklachten zo’n 937 miljoen euro.

Drie niveaus

CZ en CIR Revalidatie bieden nu drie niveaus van revalidatiezorg: de minst zware zorg wordt geboden door de gewone fysiotherapeut en psycholoog. Stap twee is de nieuwe MER met inschakeling van samenwerkende gespecialiseerde fysiotherapeut-/oefentherapeut en psycholoog. Alleen mensen waarbij de inzet van een revalidatiearts noodzakelijk is, krijgen medisch specialistische revalidatie (MSRZ).

Vervolg

Na de pilot van drie jaar wordt bekeken of de resultaten van de pilot aanleiding zijn om multidisciplinaire eerstelijns-revalidatie breder in te zetten.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.