Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl: Testen op prostaatkanker?

Zelftesten: er komen er steeds meer. ‘Voor mannen boven de leeftijd van 45 jaar wordt door urologen geadviseerd de PSA-test één keer per jaar uit te (laten) voeren’. Deze tekst draagt de firma Mylan breed uit. Echter: de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) ondersteunt dit niet. Integendeel. Dat zal de meeste geïnteresseerde mannen niet ervan weerhouden de Mylan-zelftest ‘My Test Prostaat’ uit te voeren. Terwijl ze veel beter op de site Thuisarts.nl de keuzehulp ‘Testen op prostaatkanker’ kunnen gebruiken om te komen tot een weloverwogen afweging.

Via diverse kanalen worden mannen aangespoord tot het doen van de zelftest My Test Prostaat van Mylan. Dat staat haaks op de overtuiging van onder andere de NVU, het NHG en de ProstaatKankerStichting dat er aan vroege opsporing van mogelijke prostaatkanker voordelen, maar zeker ook nadelen zitten. Die informatie kan de patiënt nu ook zelf verkrijgen, voorafgaand aan een bezoek aan de huisarts, door middel van het doorlopen van de keuzehulp op Thuisarts.nl.

Gezamenlijke afweging
De huisarts en patiënt kunnen vervolgens gezamenlijk de afweging maken of onderzoek nodig is. De arts zal de patiënt voorafgaand aan een eventuele PSA-bepaling goed informeren, ook over de mogelijke consequenties van een afwijkende uitslag. Het gaat om een individueel advies, waarbij veel aspecten een rol spelen. Leeftijd, voorgeschiedenis, familiaire belasting, klachten: enkele zaken die aan bod komen voordat een advies kan worden uitgebracht over het laten bepalen van het PSA.

Weloverwogen keuze
Juist omdat diagnostiek bij prostaatkanker momenteel veel aandacht heeft, is de keuzehulp ‘Testen op prostaatkanker?’ op de website Thuisarts.nl een goede aanvulling. Deze keuzehulp ondersteunt mannen die vragen hebben over een PSA-test om te komen een weloverwogen keuze. Met als uiteindelijk doel dat een PSA-bepaling alleen wordt uitgevoerd bij patiënten die goed geïnformeerd zijn en die op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van de screening.

Balans tussen vroegopsporing en overbehandeling
De huisartsen en urologen in Nederland voeren al jaren een beleid dat erop is gebaseerd te komen tot een balans tussen vroege opsporing van prostaatkanker en het voorkomen van onnodige onrust, overdiagnose en overbehandeling.

De keuzehulp ‘Testen op prostaatkanker?’ is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het Radboudumc in Nijmegen, de ProstaatKankerStichting.nl en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.