Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onderhuidse hartritmemonitor met app geïmplementeerd

Hartritmemonitor: twee lucifers groot

Een kleine hartritmemonitor die lang meegaat en gekoppeld is aan een app, waarmee de patiënt zelf gegevens kan invoeren en doorsturen naar het ziekenhuis. Dat lijkt toekomstmuziek, maar is inmiddels realiteit. In ons land wordt deze slimme onderhuidse hartritmemonitor in drie ziekenhuizen geïmplementeerd.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven was vorig jaar het eerste Nederlandse ziekenhuis waar deze innovatieve onderhuidse bluetooth-hartmonitor is aangebracht bij een patiënt. Inmiddels wordt dit ook gedaan in het Maasstad Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Afwijkend hartritme
De kleine draadloze hartritmemonitor is bedoeld voor patiënten met een abnormaal hartritme die symptomen ervaren als duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst. De onderhuidse bluetooth-hartmonitor monitort het hartritme 24 uur per dag en doet dat gedurende maximaal 4,5 jaar.

Snelle plaatsing
De onderhuidse hartritmemonitor heeft een omvang van slechts 45 x 7 mm. Plaatsing hoeft niet op de OK; dit kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Met een speciaal mesje wordt een sneetje aangebracht van nog geen centimeter ter hoogte van het hart. Daarna wordt de monitor onder de huid op de juiste plek gezet. Na de ingreep, die slechts 10 minuten duurt, kan de patiënt direct naar huis.

Relatie klachten en medische gegevens
Het apparaatje is verbonden met een app die voortdurend ECG-gegevens registreert en deelt met het zorgteam in het ziekenhuis, ook als zich ritmestoornissen voordoen. De patiënt kan zelf via de app klachten doorgeven op het moment dat hij deze ervaart. Dat leidt tot een goed inzicht in de relatie tussen de medische gegevens en de ervaren klachten. Indien nodig kunnen de instellingen vanuit het ziekenhuis op afstand worden aangepast. De methode is ook geschikt voor mensen die zijn behandeld voor hartritmestoornissen om te controleren of de behandeling succesvol is geweest.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

POCT onmisbaar bij orgaantransplantatie

Bij orgaantransplantatie spelen point-of-care-testen een belangrijke rol. Voor optimale inzet werkt het POCT-team in het Erasmus nauw samen met het transplantatieteam.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.