Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onderzoek naar POCT-glucosemeting bij screening zwangerschapsdiabetes

Screenen op diabetes gravidarum

De afgelopen twintig jaar is er sprake van een stijgende prevalentie van zwangerschapsdiabetes. Diabetes gravidarum (GDM) is een stoornis in de koolhydraatstofwisseling die ontstaat of voor het eerst wordt ontdekt tijdens de zwangerschap. De aandoening geeft meestal geen klachten, maar is gerelateerd aan perinatale en maternale complicaties, dus screening is noodzakelijk. Dat gebeurt via een glucosemeting, nu nog veneus. Kan dat ook met een point-of-care-test (POCT) plaatsvinden? Het Zuyderland Medisch Centrum doet hier onderzoek naar. 

Screening op GDM gebeurt met een orale glucose-tolerantietest (OGTT), waarbij het bloedsuikergehalte wordt gemeten via veneuze bloedafname. Het betreft drie bepalingen op één dag. Indien een van de drie plasmaglucosespiegels van de OGTT voldoet aan de door de International Association of the Diabetes and Pregnancy Study Groups (IADPG) gestelde criteria, volgt de diagnose diabetes gravidarum. 

Voordelen POCT
De glucose-tolerantietest vindt als one step-onderzoek plaats in een ziekenhuis, prikpoli of laboratorium. Als er gebruik kan worden gemaakt van een point-of-care(POC)-glucosemeter is een glucose-analyse niet meer afhankelijk van een laboratoriuminzet en kan het dus locatie-onafhankelijk plaatsvinden. Daarbij zijn de resultaten onmiddellijk beschikbaar en hoeft er niet te worden gewacht op een laboratoriumuitslag. Dat is niet alleen patiëntvriendelijker, het leidt ook tot lagere kosten. Dan moeten de betrouwbaarheid en validiteit uiteraard wel overeenkomen met de laboratoriumanalyse, die nu de gouden standaard is. 

Eerder onderzoek
Het gebruik van glucosemeters als sneltesten voor de bewaking en behandeling van diabetes mellitus is intussen al algemeen aanvaard, maar nog niet bij een glucose-tolerantietest. Eerdere studies hebben namelijk de validiteit van deze point-of-care-test om te screenen op GDM niet aangetoond. Dat heeft te maken met de grote heterogeniteit van de glucosemeters, waardoor de resultaten niet direct met elkaar te vergelijken zijn. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken met een lage steekproefomvang, die uitkwamen op een hogere glucosewaarde met de POCT-meting dan in de veneuze monsters. 

Onderzoek gericht op Roche Accu-Chek Inform II
Het onderzoek van het Zuyderland Medisch Centrum is specifiek gericht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Roche Accu-Chek Inform II bij GDM. In het onderzoek worden de uitkomsten van de capillaire monsters vergeleken met de uitkomsten van de veneuze bloedafname met dezelfde afkapcriteria. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Pratende insulinepen

Het zijn vaak ouderen die insuline moeten spuiten. De dosis op zo’n pen is echter moeilijk leesbaar. Vier studenten ontwikkelden een systeem dat de gekozen dosis hardop opleest.

Glucosemeting met een smartwatch

Glucosemeting via een smartwatch. Apple werkt hieraan en de K’Watch van PKvitality is reeds in een studie getest. De proefpersonen zijn enthousiast over het gebruiksgemak.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.